Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Radetzky Reis
Radetzky rijst

Padadam-padadam-padadam-pam-pam. Niet alleen de wereldberoemde mars van Joh.Strauss sr., maar ook een gedicht van Grillparzer, standbeelden van o.a. Greinwald en Von Zumbusch, schilderijen van Adam, Richter, Decker e.v.a., en, last but not least, dit dessert van laagjes zoete rijst met melk, suiker, rum, sinaasappel- en citroensap, met daartussen marmelade. Allemaal gecreëerd ter ere van Oostenrijk’s belangrijkste en meest succesvolle legeraanvoerder uit de eerste helft van de 19de eeuw: Veldmaarschalk Johann Josef Wenzel Anton Franz Karl Graaf Radetzky von Radetz.

Radetzky

Voor onze Radetzky rijst hebben we nodig:
300 gr. rondgraanrijst
7½ dl. melk
1 snuf zout
1 el. suiker
30 gr. boter
140 gr. suiker
3 el. warm water
het sap van 1 sinaasappel
het sap van 1 citroen
3 el. rum
200 gr. marmelade
4 eiwitten
1 zakje vanillesuiker
boter voor het invetten van de vorm

Radetzky rijst
Spoel de rijst schoon in koud water en giet het af. Kook de gespoelde rijst in de melk met een snufje zout en 1 el. suiker op een klein vuurtje zachtjes gaar. Roer het steeds goed om.

Radetzky rijst
Verwarm in een ander pannetje de boter. Daarin laat je de suiker bruin worden. Blus het af met de 3 el. warm water. Giet er het sinaasappelsap en het citroensap bij. Breng het even aan de kook en meng het dan samen met de rum door de rijst.

Radetzky rijst
Vet een diepe ovenschaal in met boter. Schep op de bodem een laagje rijst. Daarover gaat een dun laagje marmelade, dan weer rijst en zo verder tot alles op is. Ideaal zou zijn als de ovenschaal nu voor 2/3 gevuld is.

Radetzky rijst
Klop de eiwitten met de vanillesuiker stijf. Dat verdeel je over de rijst. Schuif het in een op 120ºC. voorverwarmde oven. Laat het in 20 minuutjes lichtjes bruin worden.

Radetzky rijst
Zodra het uit de oven komt snij je er vierkantjes van. Leg ze op voorverwarmde bordjes en serveer de Radetzky-rijst meteen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *