Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Radetzky Reis
Radetzky rijst

Padadam-padadam-padadam-pam-pam. Niet alleen de wereldberoemde mars van Joh.Strauss sr., maar ook een gedicht van Grillparzer, standbeelden van o.a. Greinwald en Von Zumbusch, schilderijen van Adam, Richter, Decker e.v.a., en, last but not least, dit dessert van zoete rijst. Allemaal gecreëerd ter ere van Oostenrijk’s belangrijkste en meest succesvolle legeraanvoerder uit de eerste helft van de 19de eeuw: Veldmaarschalk Johann Josef Wenzel Anton Franz Karl Graaf Radetzky von Radetz.

Radetzky

Voor onze Radetzky rijst hebben we nodig:
Radetzky rijst 300 gr. rondgraanrijst
Radetzky rijst 7½ dl. melk
Radetzky rijst 1 snuf zout
Radetzky rijst 1 el. suiker
Radetzky rijst 30 gr. boter
Radetzky rijst 140 gr. suiker
Radetzky rijst 3 el. warm water
Radetzky rijst het sap van 1 sinaasappel
Radetzky rijst het sap van 1 citroen
Radetzky rijst 3 el. rum
Radetzky rijst 200 gr. marmelade
Radetzky rijst 4 eiwitten
Radetzky rijst 1 zakje vanillesuiker
Radetzky rijst boter voor het invetten van de vorm

Spoel de rijst schoon in koud water en giet het af. Kook de gespoelde rijst in de melk met een snufje zout en 1 el. suiker op een klein vuurtje zachtjes gaar. Roer het steeds goed om.

Verwarm in een ander pannetje de boter. Daarin laat je de suiker bruin worden. Blus het af met de 3 el. warm water. Giet er het sinaasappelsap en het citroensap bij. Breng het even aan de kook en meng het dan samen met de rum door de rijst.

Vet een diepe ovenschaal in met boter. Schep op de bodem een laagje rijst. Daarover gaat een dun laagje marmelade, dan weer rijst en zo verder tot alles op is. Ideaal zou zijn als de ovenschaal nu voor 2/3 gevuld is.

Klop de eiwitten met de vanillesuiker stijf. Dat verdeel je over de rijst. Schuif het in een op 120ºC. voorverwarmde oven. Laat het in 20 minuutjes lichtjes bruin worden.

Zodra het uit de oven komt snij je er vierkantjes van. Leg ze op voorverwarmde bordjes en serveer de Radetzky-rijst meteen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *