Oostenrijkse recepten       Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Salzburger Nockerln

“Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss”, zo wordt deze zoete soufflé bezongen in Fred Raymond’s operette “Saison in Salzburg”.

Salzburger Nockerln is een zoet en luchtig dessert dat, zo wil het verhaal, is bedacht door Salome Alt, de maîtresse van de Salzburgse prins-aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau (1559-1619), met wie zij ook nog eens 15 kinderen had. De karakteristieke vorm van het gerechtje zou de besneeuwde bergen van Salzburg voorstellen: de Mönchsberg, de Kapuzinerberg en de Gaisberg.

Salzburger Nockerln worden gemaakt door eiwitten samen met suiker stijf te kloppen. Dat wordt vermengd met eigeel, vanillesuiker en meel, maar voorzichtig, zodat de dooierstrepen nog te zien zijn in de massa. Daarvan worden drie piramide-vormige “Nockerln” gemaakt die worden gebakken in de oven.

Salzburger Nockerln

Voor deze Salzburger Nockerln hebben we nodig:
5 eiwitten
3 eierdooiers
30 gr. fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
1 tl. citroensap
1 flinke tl. ragfijn gesneden citroenschilletjes
25 gr. bloem
30 gr. zachte boter
10 gr. suiker
4 el. hete melk
poedersuiker

Salzburger Nockerln
Verwarm de oven voor op 200ºC.

Salzburger Nockerln
Sla de eiwiten stijf terwijl je er beetje bij beetje de suiker. de vanillesuiker en het citroensap door mengt. Blijf kloppen tot het stijf is, en met stijf bedoelen we echt stijf.

Salzburger Nockerln
In een andere schaal meng je de bloem, de eierdooiers en de citroenschilletjes. Klop het een beetje op tot je een zachte brij hebt. Meng het voorzichtig en losjes onder het stijf geklopte eiwit.

Salzburger Nockerln
Vet een vuurvaste schaal in met boter. Bedek de bodem dun met suiker. Giet er de hete melk overheen. Leg nu met een spatel de schuimmassa in drie piramide-vormige bergen op de bodem.

Salzburger Nockerln
Bak het in de hete oven in ongeveer een kwartier goudbruin. Bestrooi het met poedersuiker en serveer het ogenblikkelijk. Niet wachten, niet treuzelen, niet nog snel even dit of dat en pas op voor tocht, want dan zakt het gebergte onherroepelijk en onmiddellijk in elkaar.

Salzburger Nockerln

 

Salzburger Nockerln
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *