Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Salzburger Biersuppe
Biersoep uit Salzburg
Aan bier is er geen gebrek in het fraaie Salzburg, niet in het glas, en niet in de keuken. Een van de bekendste gerechtjes met bier moet wel deze Salzburgse biersoep zijn. Het is een simpel gerecht, gemaakt van niet meer dan een plas bier met wat kruiderij erin, die gebonden wordt met eierdooiers en slagroom. Een beetje zoet, dat is ze ook. Eigenlijk is het meer snoepgoed dan soep, die Salzburger Biersuppe, maar vooruit. We gaan niet zeuren. Het is simpel, het is lekker, het is voedzaam. En als er dan ook nog bier in zit, tsja…
Voor deze tongstrelende Salzburgse biersoep nodig:
1 l. bier (pils is prima)
suiker
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
de schil van ½ citroen
3 eierdooiers
3 el. slagroom
boter
2 schijven hard witbrood
Smelt een klontje boter in een pan. Giet er het bier bij en kruid het met een theelepel suiker (of meer, naar smaak), de kruidnagels, het kaneelstokje en de citroenschilletjes. breng het aan de kook en laat het twee minuutjes stevig doorkoken. Zet het vuur nu laag zodat de soep niet meer kookt.
Klop de dooiers los met de slagroom en meng ze al roerend onder de soep. Laat het op een heel zacht vuurtje nog wat gaan tot de soep dikker wordt, maar zorg dat ze niet meer kookt.
Ondertussen snij je het brood in stukjes en bak je het in wat boter knapperig.
Schep de Salzburgse biersoep in borden, bestrooi het met het brood en zet het op tafel. Eventueel mag er nog wat gesneden bieslook over.