Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Gailtaler sasaka

Deze specialiteit uit het Karinthische Gailtal wordt ook “Verhackat” of “Verhacktes” genoemd. In het aangrenzende Slovenië is een dergelijk gerechtje bekend onder de naam zaseka. Sasaka is een mengsel van gesmolten reuzel en fijngemalen buikspek, gerookt of gebraden, en wordt gekruid met knoflook en peper. Je eet het in de regel koud, als smeerseltje op een stevige donkerbruine boterham, eventueel met wat gesnipperde uitjes erop. Het is ook onwaarschijnlijk lekker om vlees, eieren of aardappelen in een paar lepels sasaka te bakken. Of om er dikke sneden bruin brood aan beide kanten mee in te smeren en het dan te bakken in je koekenpan. Of om er een stevige winterse soep of een stoofschotel mee op te peppen. Of, of, of….

Sasaka

Voor een flinke schaal sasaka van gerookt spek hebben we nodig:
500 gr. gerookt buikspek
500 gr. reuzel
2 tenen knoflook
zwarte peper

Van het goed gedroogde gerookte spek verwijder je de zwoerd. Snij het spek in stukken en draai het door de vleeswolf. Meng er de geraspte knoflook door en kruid het royaal met zwarte peper. Smelt de reuzel in een pannetje. Die meng je onder het vermalen spek. Bewaar het op een koele en donkere plaats. De koelkast, bijvoorbeeld.

Een versie met gebraden buikspek kost wat meer werk. Daarvoor nemen we:
500 gr. vers buikspek, aan één stuk
1 tl. gemalen karwij
1 flinke snuf peper
1 klein snufje zout
2 tenen knoflook
2 el. reuzel


Verwarm de oven voor op 220ºC.

Sasaka
Spoel het varkensvlees met koud water en dep het goed droog. Meng de karwij met ruimhartig peper, een klein beetje zout en de geraspte tenen knoflook. Met dit mengsel smeer je het varkensvlees grondig in.


Laat de reuzel smelten in een gietijzeren braadpan. Braad het vlees aan alle zijden aan in het hete vet. Zet het vlees met pan en al in de oven en laat het daar een uurtje verder gaan. Bedruip het buikspek regelmatig met de vrijkomende sappen.

Sasaka
Laat het gebraden vlees wat afkoelen. Snij de zwoerd van het vlees en snij het gebraden spek in repen. De botjes haal je er uit. Werk het vlees nu door de vleeswolf en meng het met het braadvet. Schep de sasaka in een schaal en laat het helemaal afkoelen. Klaar.


Versier de sasaka voor het opdienen met wat in fijne ringetjes gesneden rode ui en wat zoet paprikapoeder. Eet het met stevig donker brood, b.v. roggebrood.

Sasaka
Het spul is in de koelkast zo’n twee weken houdbaar. Extra lekker is als je wat gebraden worsten in de sasaka legt. Bedek daarvoor en schaal met een laag sasaka. Daarop leg je de gebraden worsten, maar zo dat ze elkaar niet raken. Dek het af met een dikke laag sasaka en druk het goed aan zodat er geen lucht tussen zit. De worsten warm je voor gebruik op een een beetje van de sasaka, de rest smeer je op je donkerbruine boterham.

 

Sasaka
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *