Oostenrijkse recepten Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Semmelknödel
Broodknoedels

De ingrediënten van dit recept voor Semmelknödel of broodknoedels zijn eigenlijk precies hetzelfde als die voor Serviettenknödel, met dit verschil dat het deeg voor de Serviettenknödel, zoals het woord al zegt, in een servet worden gewikkeld en dan worden gekookt. Deze knoedels gaan zò het kokende water in, net als de Tiroolse knoedels of de Tsjechische houskové knedlíky.
Allemaal zijn het perfecte begeleiders voor vooral stoofschotels en goulash, waarbij je met je knoedels zo lekker die heerlijke sauzen en sappen kunt oplepelen.

Dit recept is voldoende voor ± 8 Semmelknödel:
Semmelknödel - broodknoedels 250 gr. in blokjes gesneden oud (hard) witbrood (Semmelwürfel)
Semmelknödel - broodknoedels 50 gr. boter
Semmelknödel - broodknoedels 1 kleine ui
Semmelknödel - broodknoedels 3 el. peterselie
Semmelknödel - broodknoedels 3 eieren
Semmelknödel - broodknoedels 2½ dl. melk
Semmelknödel - broodknoedels 3 el. bloem
Semmelknödel - broodknoedels zout

Voor dit recept voor Semmelknödel snij je de ui heel fijn. Smelt de boter in een pan en bak daarin de stukjes ui langzaam glazig. Laat het daarna helemaal afkoelen.

Breek de eieren en klop ze met een vork los. Meng ze met de melk en een snuf zout. Giet het mengsel over de blokjes droog brood en laat het eventjes zo staan.

Hak de peterselie klein. Die meng je samen met de afgekoelde ui door de broodmassa. Tot slot meng je er goed de bloem onder. Laat het mengsel een kwartiertje rusten.

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Bevochtig je handen met koud water en vorm van het deeg gelijkmatige, grote knoedels, ongeveer zo groot als een tennisbal. Die gaan in de pan. Laat het water rustigjes en zeker niet te wild koken want anders vallen de knoedels uit elkaar.

Na 10 minuutjes lichtjes koken zijn je Semmelknödel gaar. Haal ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze even uitlekken en bestrooi ze eventueel met nog wat gehakte peterselie.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *