Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Serviettenknödel
servettenknoedels

Serviettenknödel heten Serviettenknödel omdat ze in servetten worden gekookt. Zo simpel is het. In Tsjechië, waar ze hun knedlíky nooit anders dan naakt en zonder jasje koken, heten deze knoedels dan ook “knedlíky uvařené v ubrousku” (knoedels in een servet gekookt) of ook wel: “knedlíky uvařené vídenským způsobem”: gekookte knoedels op Weense wijze. Als je van ditzelfde deeg ballen draait en die (zonder het servet) in water kookt, dan heb je Semmelknödel.

Serviettenknödel smaken erg lekker bij een goulash of een ragout van cantharellen.

Serviettenknödel

Echte Oostenrijkse Serviettenknödel maak je met:
250 gr. harde witte broodjes
4 el. boter
1 kleine fijngehakte ui
3 eieren
2½ dl. melk
zout
nootmuskaat
½ bosje peterselie

Serviettenknödel
Bak de fijngehakte ui glazig in de boter. Snij intussen de broodjes in heel kleine blokjes en doe ze in een schaal. Giet de gebakken uien over de stukjes brood. Scheid de eieren. Meng het eigeel, de melk, de peterselie, een snuf zout en wat nootmuskaat en giet ook dat over de broodstukjes. Meng het goed door elkaar. Laat de broodmassa minstens 20 minuten rusten.

Het knoedeldeeg moet rusten zodat het brood de eieren, de melk en het vet goed kan opzuigen. Als je er te snel een rol van draait en in het water gooit heb je dikke kans dat het uit elkaar valt.


Klop de eiwitten stijf en meng ze onder het broodmengsel. Bestrijk een servet of kaasdoek (of een stuk aluminiumfolie) met boter. Leg de broodmassa erop en maak er een flinke rol van. Zorg dat de einden goed dicht zitten. Als je aluminiumfolie gebruikt gaat dat misschien het makkelijkst.

S
Kook het in ruim voldoende gezouten water in 25 tot 30 minuten zachtjes gaar. Dan neem je de servettenrol uit het water en laat het onder de koude kraan heel even schrikken. Haal de rol voorzichtig uit het doek of de folie en snij hem meteen in schijven. Het best gebruik je daar een stukje touw voor dat je in een lus om de knoedel knoopt en dan dichttrekt. Met een mes heb je de allergrootste kans dat je de knoedels plat drukt met als resultaat een klef hoopje ellende.

 

Serviettenknödel
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *