Oostenrijkse recepten       Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Tiroler Gröstl

Welke wintersporter kent het niet? Tiroler Gröstl, het hartverwarmende gerechtje van vlees, uien en gebakken aardappelen met daarop dat feestelijke, geelglanzende spiegelei? Simpel is het om te maken, smakelijk om te eten en snel klaar is het ook, als je het vlees en de aardappelen tenminste al gekookt en wel in de koelkast hebt liggen, want dat is voordeel nummer vier: de kliekjes gaan niet in de groenbak, maar in de Tiroler Gröstl. Gröstl is namelijk een recept dat traditiegetrouw voornamelijk op maandag werd gegeten, waarbij de restjes van het zondagse vleesgerecht, b.v. Tafelspitz, Schweins- of Krustenbraten, nog een smakelijke bestemming vonden. Tiroler Gröstl kan daarom gemaakt worden met zowel rund-, varkens- als kalfvlees, naar gelang wat er op de uitgebreide zondagmiddaglunch op het menu stond. Ook worst kom je wel tegen in een Tiroler Gröstl, maar daar trekken we toch echt de grens, want het is niet de bedoeling om er een kliekjespan van te maken met van alles wat je in je koelkast tegenkomt. Dat kan natuurlijk ook erg lekker zijn, maar mag geen Tiroler Gröstl heten. We zijn onverbiddelijk. Vlees, spek, uien en aardappelen, gebakken in een koekenpan, met daarop een spiegelei. Dat is Tiroler Gröstl.

Tiroler Gröstl

Voor vier porties Tiroler Gröstl hebben we nodig:
600 gr. aardappelen
200 gr. gekookt rundvlees
100 gr. gerookt spek
1 ui
zout en peper
gemalen karwij
majoraan
1 bosje verse bieslook
4 eieren
boter

Tiroler Gröstl
Kook de aardappelen in de schil gaar. Laat ze wat afkoelen, pel ze en snij ze in plakken.

Tiroler Gröstl
Snipper de uien en bak ze in wat boter of olie, heel rustig. Ondertussen snij je het spek en het gekookte rundvlees (restjes van b.v. je Tafelspitz) in blokjes. Dat mag bij de uien. Bak het allemaal kalmpjes verder tot de uien glazig zijn.

Tiroler Gröstl
Doe de schijfjes aardappel er nu bij en kruid het met een flinke snuf karwij, een scheutige vingergreep majoraan, wat peper en wat zout. Een beetje voorzichtig met dat laatste want het spek is al zout. Schep het goed om, zet het vuur wat hoger en bak het onder regelmatig omscheppen tot de aardappelen mooi gaan kleuren en een knapperig korstje krijgen. Niet te voorzichtig, want de aardappelschijfjes hoeven echt niet netjes heel te blijven: Tiroler Gröstl mag een gemoedelijk rommeltje zijn.

Tiroler Gröstl
Terwijl je Tiroler Gröstl staat te bakken smelt je in een andere koekenpan wat boter. Daarin bak je vier spiegeleieren.

Tiroler Gröstl
Schep de Tiroler Gröstl op borden, bestrooi ze met fijngehakt bieslook en leg op elke portie een spiegelei.

 

Tiroler Gröstl
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *