Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Tiroler Knödel
Tiroolse knoedels
Tiroolse knoedels, dat is echt ouderwetse burgermanskost. Gekookte ballen van bloem en Semmelwürfel of Knödelbrot (dat zijn oude witte broodjes die in blokjes, resp. schijven, zijn gesneden), die gevuld zijn met ui en blokjes spek. Zou zomaar een maaltijd op zich kunnen zijn, samen met b.v. zuurkool, maar ook heel lekker als bijgerecht of (als je er hele kleine Tiroler knödeltjes van maakt) in de soep.
Deze Tiroolse knoedels zijn vrij snel en makkelijk te maken, en dat is altijd mooi meegenomen.
Voor onze Tiroler Knödel hebben we nodig:
20 gr. boter
2 eieren
4 el. bloem
2½ dl. melk
½ bosje peterselie
250 gr. Semmelwürfel (oud, hard witbrood, in blokjes gesneden)
250 gr. gerookt spek
1 ui
Snij de ui fijn en bak ze zachtjes in de boter tot ze glazig is. Laat ze afkoelen.
Snij het gerookte spek in kleine blokjes. Meng alle ingrediënten: bloem, eieren, melk, peterselie en spekblokjes met de afgekoelde uien. Kneed het even door en laat het een half uurtje rusten.
Maak ballen van het deeg en laat ze in zachtjes kokend en gezouten water in 10 minuten gaar koken.
Tiroler Knödel zijn vooral lekker met gesmoorde zuurkool.