Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Vanillerostbraten
Rosbief met knoflook

Nee. Er komt geen vanille kijken bij Vanillerostbraten. De vanille die hier bedoeld wordt is gewoon knoflook.

Lieve kinderen, dat komt zo: heel, heel lang geleden, toen auto’s nog koetsen heetten en zonder paarden niet vooruit konden komen, toen was vanille een heel, heel duur luxe-artikel. Zo duur was het, dat het alleen te betalen was door prinsjes en prinsesjes, bij wie arme sloebers als jullie en ik nooit zouden zijn uitgenodigd, behalve dan misschien om dingen te doen die prinsjes en prinsesjes echt niet zelf kunnen. Zoals ramen zemen, of stofzuigen. Dat soort dingen. Maar in ieder geval niet om gezellig vanille te komen eten.

Omdat er in die tijd nog geen televisies of i-phones bestonden en de gewone mensen, als ze aan het eind van de dag klaar waren met stofzuigen en ramen zemen, toch iets moesten doen om de avond door te komen, gingen ze met elkaar rond de tafel zitten, met het gezicht naar elkaar toe. Ja, echt: ze keken elkaar de hele avond aan en dan praatten ze met elkaar, en maakten zelfs grapjes. En een van die grapjes ging over vanille, want het zat ze stiekem toch wel een beetje dwars dat het zo duur was dat ze het waarschijnlijk wel nooit zouden kunnen betalen. Maar dat gaven ze niet toe, o nee: ze hoefden helemaal geen vanille, zij niet, stel je voor! Zij hadden genoeg aan knoflook, dat ze met een scheef lachje de “vanille van de gewone man” noemden.

Een scheef lachje, dat wel, want een grapje is natuurlijk eigenlijk alleen leuk als het ten koste van een ander gaat, en niet van jezelf.

En zo kwam het, lieve kinderen, dat dit gerecht van rosbieflapjes in knoflooksaus “Vanillerostbraten” werd genoemd, en die naam heeft het gehouden tot op de dag van vandaag.

Vanille-rostbraten

Voor deze Vanille-rostbraten hebben we nodig:
4 plakken rosbief

Het vlees voor de echte Rostbraten wordt in Oostenrijk altijd gesneden van de dikke lende, en niet van de platte bil of van de achtermuis, zoals in Nederland gebruikelijk is.

zout en peper
4 – 5 tenen knoflook
bloem
2 el botervet
1 – 2 grote lepels bouillon
40 gr. boter (ijskoud en in kleine blokjes)
een scheutje balsamicoazijn
mosterd
nog eens 2 – 3 tenen knoflook

vanillerostbraten
Klop de lapjes rosbief uit met een vleeshamer, en maak kleine sneetjes langs de randen, telkens op een paar cm. van elkaar, zodat het vlees in de pan niet zal krom trekken.

vanille-rostbraten
Bestrooi het vlees aan beide zijden met zout en peper. Pers er 4 -5 tenen knoflook boven uit en verdeel het gelijkmatig over de lapjes. Bestuif ze aan beide zijden met wat bloem.

vanillerostbraten
Verhit het botervet (of wat olie, evt. met een klontje boter) in een pan en bak de lapjes rosbief aan beide zijden in een paar minuten aan. Haal het vlees uit de pan en houdt het warm onder alufolie.

vanille-rostbraten
Giet de bouillon in de pan en roer de aanbaksels los. Doe er een scheut azijn bij, hak de resterende knoflook fijn en doe ze bij de saus. Laat even opkoken. Haal de pan van het vuur en bind de saus met de koude stukjes boter. Doe er eventueel nog wat mosterd bij.

vanillerostbraten
Zet de pan terug op het vuur, maar zorg dat de saus niet meer kookt. Leg de plakken vlees in de saus en laat kort doorwarmen.

vanille-rostbraten
Leg de plakken vlees op voorverwarmde borden en overgiet ze met de saus. Serveer de Vanille-rostbraten met gebakken aardappelen, Serviettenknödel of bandnoedels.

Vanille-rostbraten
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *