Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Schweinsbraten
Varkensgebraad

Schweinsbraten, varkensgebraad, dat ruikt naar de zondagmiddag bij oma, wanneer heel de familie bij elkaar komt voor de feestelijke lunch. Terwijl de domme kletsverhalen en flauwe grappen over en weer vliegen en de kleine kamer zo compleet vullen met geroezemoes en gelach dat er geen woord meer te onderscheiden valt, verspreid zich vanuit de keuken langzaam maar onweerstaanbaar zeker de zoete, rijke en zalige geur van het varkensgebraad. Nog even volhouden, dan komt oma binnen met de borden en het bestek en maakt resoluut een einde aan het kakelende kippenhok.

In dit zeer traditionele recept voor varkensgebraad wordt het vlees ingesmeerd met knoflook, zout en karwij en mag dan 24 uur de koelkast in om te marineren. Dan wordt het in de oven gebraden en opgediend met -hoe kan het ook anders- zuurkool en knödel.

Schweinsbraten

Voor deze traditionele Oostenrijkse Schweinsbraten hebben we nodig:
een stuk varkensgebraad van 2 kg.
2 l. zout
1 el. gemalen karwij
3 tenen knoflook
1 el. olie

Schweinsbraten
Pers de knoflook en maak er met de olie, het zout en de karwij in een vijzel een puree van. Daarmee smeer je het varkensvlees grondig in. Laat het 24 uur marineren in de koelkast.


De volgende dag verwarm je de oven voor op 120ºC.

Schweinsbraten
Leg het vlees in een ingevette braadslee en laat het drie uur lang in de oven braden. Bedruip het regelmatig met het braadvocht.


Tegen het einde van de braadtijd verhoog je de temperatuur naar 180ºC. Geef het vlees tien minuutjes de tijd om een mooi bruin, krokant korstje te krijgen. Zet de oven uit, haal het vlees uit de braadslee en laat het tien minuten (in de oven) rusten.


Ondertussen zet je de braadslee op het gas. Giet er een scheut water bij (bier mag ook) en roer daarmee de aanbaksels los. Dat is je saus.

Schweinsbraten
Dien de Schweinsbraten op met zuurkool en Semmelknödel of Serviettenknödel. Of gewoon gebakken aardappeltjes. Iets minder traditioneel misschien, maar niet minder smakelijk.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *