Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Hechtlaibchen
Visballetjes van snoek
Vooral het vlees van snoek wordt in Oostenrijk gebruikt voor deze “Hechtlaibchen” of “snoekballetjes”, een zomers gerechtje van gefrituurde viskroketjes van snoek met verse kruiden. Met een andere soort vis, zoals bijvoorbeeld snoekbaars, kom je ook een heel eind. Lekker met een frisse salade en een glaasje droge witte wijn. Veltliner bijvoorbeeld.
Voor onze visballetjes van snoek halen we in huis:
½ snoek zonder huid
3 harde witte broodjes
¼ l. melk, om het brood in te weken
1 ui
80 gr. boter
2 eieren
1 citroen
1 teen knoflook
1 snufje nootmuskaat
zout en peper
3 el. verse kruiden (b.v. dille, peterselie, majoraan)
3 el. paneermeel
1 ei
3 el. melk
paneermeel
plantaardige olie om te bakken
Verkruimel de witte broodjes en week ze in de melk. Haal evt. de graten uit de snoek. Hak het visvlees fijn of pureer het in een keukenmachine. Pel de ui en de knoflook en hak het fijn. Was de kruiden, dep ze droog en hak ook dat fijn. Was de citroen en rasp de schil.
Bak de ui glazig in de boter. Doe er de laatste paar minuten de gehakte teen knoflook en de kruiden bij.
Knijp de geweekte broodjes wat uit en maak ze nog wat kleiner of pureer ze. Klop de twee eieren los in een schaal. Meng het met het brood, de snoek, het uien- kruidenmengsel en drie eetlepels paneermeel. Kruid het met peper en zout en een snuf nootmuskaat. Meng het goed. We moeten een kneedbare, vrij compacte massa hebben waar we balletjes van kunnen maken. Indien nodig doe je er nog een beetje paneermeel bij.
Klop het laatste ei los en meng het met drie eetlepels melk. Vorm balletjes van de vismassa. Rol ze door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Bak ze in de hete olie rondom bruin.
Serveer deze viskroketjes van snoek met een aardappelsalade of een groene gemengde salade.