Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Hollersuppe
Vlierbessensoep

Vlierbessen zijn de zwarte vruchtjes van de vlier (Sambucus nigra), een struik van drie tot wel tien meter hoog, waarvan je het hele jaar door kunt eten.

In de wintermaanden is de struik de gastheer van Judasoren, een oorvormig zwammetje dat zijn naam dankt aan het verhaal dat Judas Iskariot zich zou hebben opgehangen aan een vlier. In het voorjaar zijn het de jonge scheuten waarvan we kunnen smullen, voordat ze verhouten. Daarna zijn de bloemknopjes aan de beurt, maar het liefst wachten we tot eind mei/begin juni, wanneer de grote, bloeiende bloemtrossen zwaar aan de boom hangen, vol van geel stuifmeel. Daarvan maken we thee of vlierbloesemsiroop, maar liever nog frituren we ze in een jasje van beslag. De rijpe bessen, die in het najaar in zwarte trossen aan de takken hangen, daarvan maken we siroop, confituur of deze overheerlijk “Hollersuppe”; vlierbessensoep.

Lauwwarm en gegarneerd met wat geroosterd brood is deze vlierbessensoep heerlijk als voorafje, maar ook koud als dessert niet te versmaden.

vlierbessensoep

Voor deze Oostenrijkse vlierbessensoep hebben we nodig:
500 gr. vlierbessen
2 – 3 appels
3 el. boter
1 tl. kaneel
1 tl. suiker
2 dl. rode wijn
3 dl. water
2 dl. melk
2 el. bloem
4 sneden witbrood
boter

vlierbessensoep
Was de vlierbessen en laat ze uitlekken. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in stukjes. Laat de boter smelten in een soeppan. Doe er de bessen en de stukjes appel bij, de kaneel, suiker, rode wijn en het water. Breng het aan de kook en laat het met gesloten deksel heel zachtjes gaan tot de vruchten zacht zijn.

vlierbessensoep
Meng de bloem met de melk. Daarmee bind je de vlierbessensoep. Laat het nog een een kwartiertje koken, nu zonder deksel, zodat het een beetje inkookt. Is de soep na 10 minuten nog niet dik genoeg naar je zijn, doe er dan nog wat met melk gemengde bloem bij. Draai het vuur dan uit en laat de soep een beetje afkoelen.

vlierbessensoep
Ondertussen snij je het brood in blokjes of repen. Bak ze in de boter goudbruin en knapperig. Schep de lauwwarme vlierbessensoep in koppen, garneer ze met het geroosterde brood en zet het meteen op tafel.

vlierbessensoep
Deze vlierbessensoep is ook koud erg lekker, zowel als zomers voorafje als bij wijze van dessert. In dat geval mag er wel wat meer suiker bij. Zet de soep dan een paar uur in de koelkast.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *