Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Wiener Backhendlsalat
Weense kipsalade

Wiener Backhendl, dat is het populaire Weense gerecht van in een jasje van paneermeel gefrituurde kip. Deze salade is al even Weens en al even klassiek, maar misschien wat minder bekend. Reepjes kipfilet worden op dezelfde manier gebakken en opgediend op een bedje frisse veldsla. Simpel, snel en lekker. Dat is altijd goed nieuws.

Weense kipsalade

voor vier porties van deze Weense kipsalade heb je nodig:
2 kipfilets (± 400 gr.)
zout en peper
citroensap
bloem
1 ei
paneermeel
olie
200 gr. veldsla (of andere groene sla)
8 kerstomaatjes
2 el. gehakte peterselie
1 citroen

en voor de vinaigrette:
2 el. wijnazijn
4 el. arachideolie (of een andere neutraal smakende olie)
zout en peper
poedersuiker
1 tl. mosterd
gedroogde dragon

Eesrt maak je de vinaigrette. Los daarvoor een snuf zout op in de wijnazijn (zout lost niet goed op in olie, dus die doen we er later bij), en meng het met een snuf poedersuiker, een theelepel mosterd, een vingergreep dragon en de olie.

Verhit een flinke laag olie in een koekenpan. Niet te zuinig: minstens een flinke vinger dik, anders koelt de olie te veel af als de kip erin gaat, schroeit de paneerlaag niet meteen dicht en wordt het allemaal zompig en vettig. Bah.

Snij de kipfilet in repen van een flinke vinger dik. Kruid ze met citroensap, zout en peper. Haal ze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel. Laat de kipfilets in het hete vet glijden en al zwemmend mooi goudbruin bakken.

Was en droog de veldsla, doe ze in een kom en meng het met de vinaigrette. Verdeel de sla over vier borden en leg er hier en daar een doormidden gesneden tomaatje tussen. Bovenop de sla leg je de hete stukken kipfilet. De gehakte peterselie strooi je over de kip, de citroen snij je in partjes en leg je er naast. Zet de kipsalade meteen op tafel.

 

Weense kipsalade
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *