Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Veltlinersuppe
Witte wijnsoep

Grüner Veltliner is een van de meest aangeplante druivensoorten in de Oostenrijkse wijncultuur. Van deze druif wordt een witte wijn gemaakt die vòòr alles zeer fris is, met een intensief en licht peperig aroma van citrus en perzik. Grüner Veltliner is een van de populairste witte wijnen in Oostenrijk en wordt in de eet- en drinkgelegenheden niet alleen veelvuldig geschonken, maar er wordt ook mee gekookt. Deze witte wijn soep, Veltlinersuppe, is daar een fraai voorbeeld van.

Deze witte wijn soep wordt gemaakt op basis van een groente- of runderbouillon. Aan die warme bouillon worden witte wijn, slagroom en eierdooiers toegevoegd. De eierdooiers dienen om de soep te binden. De bouillon mag daarom niet te heet worden, anders gaan de dooiers stollen en dan zit je straks te kijken met een waterig soepje met van die onaangename eierklodders erin. Deze soep is dan ook niet geschikt voor kinderen en geheelonthouders: omdat de temperatuur vanwege de eieren niet te hoog mag worden zal de alcohol in de wijn niet verdampen.

Witte wijnsoep

De naam Carnuntum, die trots op het etiket van deze Grüner Veltliner prijkt, stond 2000 jaar geleden voor de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia Superior, zo’n 35 kilometer ten oosten van Wenen. De stad is in de mist der eeuwen verdwenen, maar wijn wordt er nog steeds gemaakt.

Voor deze witte wijn soep halen we in huis:
½ l. groente- of runderbouillon
2 dl. Grüner Veltliner
2 dl. slagroom
2 eierdooiers
100 gr. witbrood
20 gr. boter
1 el. olie
zout en peper

Witte wijnsoep
Verwarm de bouillon in een pan, maar laat het niet te heet worden. Giet er de Veltliner bij. Sla in een apart kommetje de eierdooier los met de slagroom. Die gaan in de soep. Klop de witte wijnsoep krachtig met een garde tot ze schuimig is. Zorg ervoor dat de soep niet te heet is, anders gaan de eierdooiers te snel stollen en dan gaan ze klonteren in plaats van de soep binden. Dat moeten we niet hebben. Kruid de soep naar smaak met zout en peper.

Witte wijn soep
Het witbrood gebruiken we om croûtons te maken. Snij het brood in kleine blokjes. Verhit de olie en de boter in een pan. Daarin bak je de broodblokjes goudbruin en knapperig. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Witte wijn soep
Schep de witte wijnsoep in voorverwarmde borden of kommen en bestrooi ze met de croûtons. Proost.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *