Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Vegane Zwetschkenknödel mit paprikasauce
Vegan Pruimenknoedels met paprikasaus

Pruimenknoedels zijn een geliefd gerecht in heel Centraal Europa. Vaak zoetigjes, met een flinke schep suiker en slagroom, maanzaad of kaneel, gegeten als lunch- of nagerecht. Iets minder vaak zonder de suiker, zoals in dit recept voor Zwetschkenknödel mit paprikasauce, als het oogstrelende middelpunt van de hartige maaltijd, op een bedje van kittige paprikasaus.

Meestal wordt het deeg voor de knödel gemaakt met eieren, maar dat gaan we vandaag niet doen. Dit gerecht van met pruimen gevulde aardappelknoedels in een goulash-saus gaat namelijk helemaal veganistisch worden. Vandaag dus geen zuivel, geen eieren en geen dierlijk vet. Om de knödel bij elkaar te houden gebruiken we Speisestärke, a.k.a. maïszetmeel, a.k.a. maïzena. Het griesmeel dient om de knödel luchtig te houden.

Vegane Zwetschkenknödel mit paprikasauce

Op de foto hierboven zie je één hele grote knödel van welhaast epische omvang, waarbij reepjes paprika volkomen in het niet lijken te vallen. We kwamen bij de groenteman namelijk van die hele grote, diep-paarse, sappige pruimen tegen; forse, malse knapen van zo’n 150 gr. per stuk. We konden de verleiding natuurlijk weer niet weerstaan. Met 1 kilo aardappelen hadden we maar net genoeg deeg om 4 van die kanjers te omhullen. Neem je blauwe pruimen van wat bescheidener, gangbaarder afmetingen, laten we zeggen van rond de 60 – 70 gram per stuk (en da’s nog best behoorlijk voor een pruim) dan maak je met dezelfde hoeveelheid aardappelen precies twee knödel per persoon. Samen met de saus in ieder geval meer dan genoeg voor een genoeglijk en uiterst voedzaam maaltje.

voor 4 porties Zwetschkenknödel mit paprikasauce gaan we in huis halen:
8 forse blauwe pruimen (± 70 gr.)
1 kg. aardappelen (geschild)
100 gr. maïzena
100 gr. griesmeel
1 tl. zout
3 el. water

2 grote uien
1 – 2 paprika’s (rood of groen)
1 el. zoet paprikapoeder
½ – 1 tl. scherp paprikapoeder
1 tl. gemalen karwij
1 – 2 tl. suiker
1 koffielepel groentebouillon

Zwetschkenknödel mit paprikasauce
Kook de aardappelen gaar en werk ze door de aardappelpers. Laat ze helemaal afkoelen en meng ze dan pas met maïzena, griesmeel, zout en water. Niet als ze nog warm zijn, want dan worden de knödel klef. Maak een lange rol van het deeg en snij het in acht stukken.

Zwetschkenknödel mit paprikasauce
Haal evt. de pitten uit de pruimen. Druk de stukken deeg plat en verpak er een pruim in. Zorg dat ze goed gesloten zijn, evt. met behulp van een heel klein beetje water. Kook de knödel in 8 – 10 min. in gezouten water. Zorg dat het water niet te wild tekeer gaat, want dan vallen de knödel uit elkaar. Laat het zachtjes golven.

Zwetschkenknödel mit paprikasauce
Voor de saus snipper je de ui en bak je ze heel rustigjes tot ze glazig wordt. Doe er karwij en een klein beetje suiker bij en laat het nog twee minuutjes gaan. Doe er nu het paprikapoeder bij en blus meteen af met water. Rode wijn mag ook. Groentebouillon en reepjes paprika toevoegen en een half uurtje heel zachtjes laten gaan.

Schep de saus in diepe borden, leg er de knödel op en zet ze op tafel.

Vegane Zwetschkenknödel mit paprikasauce

 

Vegane zwetschkenknödel mit paprikasauce
download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *