Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Zwiebelrostbraten
Rosbief met uien

Een absolute Weense klassieker, deze “Zwiebelrostbraten”, even simpel als onweerstaanbaar. Een heerlijk mals stukje rosbief met gefrituurde uien, de ene helft als garnituur, de andere helft verwerkt in een een pittige maar boterzachte saus .

Zwiebelrostbraten

Voor deze Weense Zwiebelrostbraten hebben we nodig:
Zwiebel rostbraten 4 plakken rosbief

In Nederland wordt rosbief vaak gesneden van de platte bil of van de achtermuis, maar dat moeten we hier niet hebben. Het vlees voor de echte Rostbraten wordt in Oostenrijk altijd gesneden van de dikke lende, wat van een betere kwaliteit is.

Zwiebel rostbraten 2 – 3 hele grote uien
Zwiebel rostbraten zout en peper
Zwiebel rostbraten bloem
Zwiebel rostbraten 1 flinke tl. paprikapoeder
Zwiebel rostbraten 2 el botervet
Zwiebel rostbraten 1 – 2 grote lepels bouillon
Zwiebel rostbraten 40 gr. boter (ijskoud en in kleine blokjes)
Zwiebel rostbraten frituurolie

Zwiebelrostbraten

Pel de uien en snij ze in fijne ringen. Meng 2 el. bloem met het paprikapoeder en wentel er de uienringen door. Goed afschudden. Verhit de frituurolie en bak daarin de ringen tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Zwiebelrostbraten

Klop de lapjes rosbief uit met een vleeshamer, en maak kleine sneetjes langs de randen, telkens op een paar cm. van elkaar, zodat het vlees in de pan niet zal krom trekken.

Zwiebelrostbraten

Bestrooi het vlees aan beide zijden met zout en peper en bestuif ze met wat bloem.

Zwiebelrostbraten

Verhit het botervet (of wat olie, evt. met een klontje boter) in een pan en bak de lapjes rosbief aan beide zijden in een paar minuten aan. Haal het vlees uit de pan en houdt het warm onder alufolie.

Zwiebelrostbraten

Giet de bouillon in de braadpan en roer de aanbaksels los. Doe er 1/3 van de uien bij en breng het aan de kook. Laat even indikken tot een mooie saus. Haal de pan van het vuur en bind de saus met de koude stukjes boter. Doe er het vlees bij en laat op een laag vuurtje even doorwarmen. Zorg ervoor dat de saus niet meer kookt.

Zwiebelrostbraten

Leg de plakken vlees op voorverwarmde borden, overgiet ze met de saus en lepel er de uienringen op (of naast). Serveer de Zwiebelrostbraten met gefrituurde of gebakken aardappelen, “Serviettenknödel“. Spätzle of bandnoedels en geef er dan ook meteen maar een frisse salade bij.

 

Zwiebelrostbraten
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *