Gerechten uit de keuken van Roemenië
Supă de mere si pastarnac
Appelsoep met pastinaken
Fruitsoepen zijn erg populair in Midden-Europa. Meestal zijn ze van het zoete en koude soort, zoals deze Hongaarse appelsoep, deze Slowaakse aardbeiensoep of deze soep van kweeperen; een verfrissend snoepsoepje voor op de warme zomerse dagen. Dit romige Roemeense soepje van pastinaken en appel is meer voor de killere dagen, als de zon haar zomerse kracht verloren heeft en herfstwinden met de dorre bladeren spelen die de bomen, berustend in de onverbiddelijke omloop van de seizoenen, hebben laten vallen. Dan is het tijd voor dit hartverwarmende soepje van appels en pastinaken. Ze heeft een zijdezachte textuur en een licht prikkelende smaak. De heel eventjes in olijfolie gebakken blaadjes verse salie en het knapperige brood maken het feest compleet.
Deze appelsoep met pastinaken maken we met:
30 gr. boter
1 ui, gesnipperd
700 gr. pastinaak, schoongemaakt en in schijfjes gesneden
2 grote appels, geschild en in stukken gehakt
1½ l. groentebouillon (mag natuurlijk best van een blokje)
2 dl. slagroom
zout en versgemalen zwarte peper
een paar takjes verse salie
2 el. olijfolie
niet te dikke sneetjes stevig, donkerbruin brood
Laat de boter smelten in een grote pan. Doe er de ui, pastinaak en appelstukjes in, dek het af en bak het op een laag vuur gedurende 10 minuten. Af en toe even roeren.
Doe er de bouillon bij, samen met 4 salieblaadjes. Breng het aan de kook, dek het af en laat het 40 minuten zachtjes koken, tot de pastinaak zacht genoeg is om te worden gepureerd.
En dat is de volgende stap: verwijder de salieblaadjes en pureer je soep met een staafmixer. Roer nu de room door de soep en warm het nog eens goed door. Kruid de appelsoep met zout en peper.
Verhit ondertussen de olie in een kleine koekenpan. Doe er een paar takjes salie in, en laat ze 2 minuten bakken. Haal ze eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe nu een paar sneetjes brood in de pan en bak ze eventjes aan allebei de kanten.
Knip de uitgelekte gebakken blaadjes salie van de takjes. Bestrooi het gebakken brood met de blaadjes salie en zet het, samen met de hete soep, meteen op tafel.
Voor hoeveel personen is dit recept.
Zes tot acht bordjes ga je hier toch zeker van kunnen oplepelen.