Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Cartofi rustici
Boeren aardappelen

Een grote pot vol met aardappelen, uien, gehakt, spek, ham en augurken, opgelepeld met een lente-ui en een schep zure room. Dat mag met recht en reden boeren aardappelen heten. Een stevig bord eten voor de vermoeide landman, die na een dag van hard labeur van zijn akker huiswaarts keert. Deze landelijke Roemeense aardappelschotel is overigens ook lekker als je de hele dag op kantoor hebt gezeten.

Boeren aardappelen

Voor een grote schaal vol met boeren aardappelen hebben we nodig:
1 kg. vastkokende aardappelen
1 pond mager varkensgehakt
2 rode uien
50 gr. gerookt spek
50 gr. ham
5 el. olie
10 kleine augurken (cornichons)
½ tl. zwarte peper
½ tl. zoet paprikapoeder
¼ tl. gemalen karwij
zout

optioneel, voor het serveren:
2 -3 lente-uitjes
ingemaakte pepertjes
zure room

Boeren aardappelen
Kook de aardappelen in de schil in gezouten water tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn. Giet ze af en snij ze in partjes. Pellen is nergens voor nodig. Hak het spek en de ham fijn en bak het even aan in 2 el. hete olie. Doe er de aardappelpartjes bij en bak het op een matig vuur onder af en toe roeren tot de aardappeltjes een goudbruine kleur krijgen. Doe er nu de helft van de fijngehakte rode uien bij en bak verder tot de uien glazig worden. Breng het op smaak met de karwij, het paprikapoeder, peper en zout. Laat het nog een minuutje doorbakken en haal het van het vuur af.


Bak in een andere pan het gehakt in 3 el. olie tot al het vrijkomende sap is verdampt. Bruin het verder samen met de rest van de uien, ongeveer 2 minuten onder voortdurend roeren. Breng het op smaak met zout en peper.

Boeren aardappelen
Schep het gehakt over het aardappelmengsel roer het en warm het een minuutje door. Snij de augurken in de lengte doormidden en schep de helft door de aardappelschotel. De andere helft geef je er apart bij, samen met evt. een ingemaakt pepertje.


Voor het opdienen eventueel bestrooien met gehakte lente-uitjes en een flinke lepel zure room.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *