Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Mâncare de fasole
Bonenschotel

Bonenschotels als deze zijn op de hele Balkan populair. In Bulgarije heet het een gyuvetsj, uit Macedonië kennen we de beroemde tavce-gravce en uit Servië de niet minder fameuze Servische bonenschotel, met allerlei variaties ook bekend in Montenegro, Bosnië en Kroatië.

In al die recepten -en ook in dit Roemeense- worden de bonen eerst gekookt en gaan daarna nog eens de oven in, waardoor de bonenschotel haar volle, rijke smaak krijgt.

Dit basisrecept levert een uiterst smakelijk vegetarisch gerecht op, maar voor de vleesliefhebbers vermelden we maar even dat met wat spek erdoor en een gebakken worst er bovenop deze bonenschotel ook niet te versmaden is. Werkelijk hemels wordt het als je het combineert met dit varkensvlees in eigen sap. Doe dat dan door de schotel voordat hij de oven in gaat.

Maak er in ieder geval een heleboel van, want de volgende dag langzaam opgewarmd is deze bonenschotel zo mogelijk nóg lekkerder!

Bonenschotel

Voor deze bonenschotel hebben we nodig:
1 pond (witte) bonen
3 uien
2 wortelen
1 pastinaak
3 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
1 el. paprikapasta (piros arany), mild of scherp, naar keus.

(Als je geen paprikapasta hebt gebruik dan 1 el. zoet of 1 tl.scherp paprikapoeder. Strooi dat dan over de gebakken uien, net voordat je ze door de bonen mengt.)

2 laurierblaadjes
zout en peper
wat gehakte peterselie voor de garnering

Bonenschotel
Spoel de bonen een paar keer goed en laat ze een nacht weken in ruim koud water. De volgende dag, als je de bonenschotel gaat maken, ververs je het water, brengt het aan de kook en laat het 3 minuten koken. Giet de bonen af. Ververs het water, breng opnieuw aan de kook en laat opnieuw 3 minuten koken. Er komt een heleboel schuim op de bonen: giet ze opnieuw af, en spoel de bonen goed. Doe ze terug in de pan samen met de in schijfjes gesneden wortelen en pastinaken. Pel een ui en doe die er in zijn geheel bij. Doe er ook een theelepel zout en de laurierblaadjes bij, en zoveel water dat het allemaal ruim onder staat. Breng het aan de kook.


Normaal gesproken zouden bonen die 10-12 uur geweekt hebben in drie kwartier gaar moeten kunnen koken. Controleer het tegen het einde van de kooktijd. Ze moeten zacht zijn, maar niet gebroken. Als het zover is haal je de pan van het vuur. Giet er zoveel vocht uit dat de bonen nog net onder staan. Gooi het niet weg maar bewaar het.

Bonenschotel
Pel en snipper de twee resterende uien en bak ze samen met de fijngehakte knoflooktenen in wat olie. Als de ui glazig wordt gaan ze bij de bonen in de pan. Meng er de paprikapasta en de tomatenpuree doorheen, en evt. peper en zout. Breng het aan de kook en laat het 3 minuutjes doorkoken.


Dan gaat het allemaal in een ovenschaal (of in twee, als ze niet groot genoeg zijn). Als er niet genoeg vocht in zit, doe er dan wat van het bonenvocht bij, zoveel dat het een kleine 2 cm. boven de bonen staat. Proef de saus af op zout en peper. Zet het in een oven op 170ºC. en laat het 30 minuten bakken, tot het oppervlak een soort film ziet die van plan is om op heel korte termijn bruin te worden. Dan is het klaar. Laat het allemaal niet te droog worden; het moet geen soep zijn, maar nog wel een beetje smeuïg.


Strooi er wat gehakte peterselie overheen en zet het op tafel. Wat je verder nog nodig hebt? Niets anders dan lekker knapperig brood en wat groenten in het zuur.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *