Roemeense recepten         Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Piure de urzici
Brandnetelpuree

Een echt voorjaarsrecept is het, deze brandnetelpuree, want brandnetels zijn de eerste eetbare planten die in dit jaargetijde de kop opsteken. Vooral tijdens de vastenperiode, wanneer er van de kerk geen vlees mag worden gegeten, werd en wordt deze puree van brandnetels regelmatig opgelepeld. Deze variatie, met knoflook en room, is typerend voor de regio Transsylvanië, zo hebben wij ons laten vertellen. Je dient het op met een flinke lepel mamaliga, de maïspap die in de rest van de wereld bekend staat onder de Italiaanse naam polenta. Akelig gezond ook, die brandnetels, want ze zitten boordevol met vitamine A en C, flavonoïden, ijzer, mineralen als magnesium, calcium en silicium en ze hebben een hoog gehalte aan eiwit. En wat meer is, ze groeien nog gratis en voor niks in je achtertuin ook.

Wat? GRATIS???

Dat laten we ons geen twee keer zeggen!

Hedenavond: brandnetelpuree!

Brandnetelpuree

Voor deze brandnetelpuree uit Transsylvanië gaan we nodig hebben:
500 gr. jonge, verse brandnetels
2 el. olie
1 el. bloem
2 – 3 tenen knoflook
zure room
zout
mamaliga

Brandnetelpuree
Gebruik alleen de toppen en de zachte bladeren van jonge brandnetels. Was ze een paar keer goed in water. Kook ze daarna 10-15 minuten in gezouten water. Laat ze goed uitlekken in een zeef.


Doe de brandnetels samen met de olie in een pan en pureer ze met een staafmixer. Dan gaat er een lepel bloem bij, de knoflook en wat zout. Goed roeren, een beetje van het vocht waarin je de brandnetels hebt gekookt erbij en eventjes laten koken tot je een mooie, dikke en vloeiende puree hebt.

Brandnetelpuree
Leg er een lekkere kwak zure room op, bestrooi het met b.v. verse dille, paprikapoeder of zwarte peper, en dien het op met mamaliga, eventueel met een spiegelei erbij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *