Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Bulz
Gevulde knoedels van maïsmeel

Mămăligă. Zo noemen ze in Roemenië de pap van maïsmeel waarvan ze de zo geliefde ballen, balletjes, taarten en broden van bakken. In de rest van de wereld beter bekend als polenta. Bulz is een traditioneel gerecht waarbij grote knoedels van die mămăligă worden gevormd die gevuld worden met gerookte worst en een speciale schapenkaas, de “brânză de burduf”.

Brânză de burduf is een specialiteit uit zuidoost Transsylvanië. Het is een zoute schapenkaas met een scherpe smaak en een vrij zachte textuur. Het wordt gemaakt door zoete ças (vergelijkbaar met feta) in kleine stukjes te snijden, te zouten en ze dan met de hand fijn te maken. Het mengsel wordt dan in een schoongemaakte schapenmaag of -huid gestopt. De kaas kan erg lang worden bewaard.

Bulz wordt gebakken in de oven of geroosterd op de barbecue en opgediend met een flinke klodder zure room.

Bulz

we hebben nodig:
500 gr. maïsgriesmeel
1 l. water
zout
250 gr. brânză de burduf (zie hierboven, of een andere scherpe gerijpte schapenkaas)
(Als alternatief kun je evt. feta nemen, maar dan wel de echte, van schapenkaas.)
200 gr. gerookte worst, type salami (cârnat afumat)
(of een andere soortgelijke pittige worst)

Bulz
Om te beginnen snij je de worst in grote stukken en bak je ze even in wat olie. Zet ze opzij en laat ze afkoelen.


Nu maken we de mămăligă. Dat kan volgens dit recept voor mămăligă, of om een lang verhaal kort te maken: breng het water aan de kook (altijd twee maal zoveel water als maïsmeel) met een beetje zout. Wanneer het kookt giet je er het maïsmeel in een dunne straal in en laat je het onder steeds maar roeren een kwartier tot twintig minuten koken. Blijf roeren tot je een dikke, stevige massa hebt. Laat het een beetje afkoelen (het spul is werkelijk kokend heet!), snij de maïsbrij dan in stukken en maak er grove ballen van ter grootte van een vuist. Doe dat zolang het nog warm is, want als de mămăligă afkoelt wordt het een harde koek.

Bulz
Vet een plat bord in met een beetje olie. Druk er een maïsbal op plat tot een cirkel van zo’n 2 cm. dikte. Leg er in het midden wat kaas en een stuk worst op. Vorm er dan een bal van, zodat de kaas en de worst helemaal in de polenta zijn verpakt en de bal goed gesloten is. Doe zo met de rest van het spul en zet ze in een braadblik dat je met een beetje olie hebt ingevet. Dan gaan ze de hete (225ºC.) oven in, zo’n 15 – 20 minuten.


Het is ook heel lekker om de bulz te grillen boven gloeiende kooltjes. Dat gaat zo: leg de ballen op de hete gril. Na een paar minuten pak je ze op met een stuk aluminiumfolie. Wikkel dat zo’n beetje half rond de bulz, zodat hij niet verbrand en de kaas er niet uit kan lekken, maar pak de bal niet helemaal in. Draai hem om en laat hem zo verder gaar worden.

Serveer de bulz, of het nu uit de oven of van de barbecue komt, lekker heet met een ferme kwak zure room of stevige, vette yoghurt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *