Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Cartofi cu lămâie la cuptor
Citroenaardappelen

Dille is een kruid dat in de Roemeense keuken overvloedig wordt gebruikt. Zo ook over deze citroenaardappelen, die prima samengaan met b.v. een gebraden kip of een stuk geroosterd vlees. Deze aardappelen zijn ook erg lekker als zelfstandig vegetarisch (lunch)gerecht, samen met een eenvoudige groene salade en wat augurken of ander tafelzuur.

De aardappelen gaan in dit recept ongeschild de oven in samen met olie, peper en zout, basilicum of rozemarijn. Na een kwartiertje bakken gaat er een mengsel van geraspte knoflook, citroensap en lekker veel dille overheen en mag het nog eens 20 minuten goudbruin bakken.

Voor deze citroenaardappelen met dille en knoflook gaan we nodig hebben:
500 gr. aardappelen
2-3 eetlepels citroensap
50 gr. boter
3 el. olie
1 dl. water
zout en peper
een paar blaadjes basilicum
2 teentjes knoflook, geperst
een bosje dille, fijngehakt
peterselie

Citroenaardappelen
Verwarm de oven voor op 200ºC.


Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in grote stukken. Als de aardappelen klein zijn laat je ze heel. Vet een ovenschaal in met de boter. Verdeel er de aardappelen over, en giet het water en de olie eroverheen. Kruiden met peper en zout, en de basilicum. Of rozemarijn. Dek de schaal af met alufolie en zet hem in de hete oven. 15 minuten.

Citroenaardappelen
Roer ondertussen het citroensap, de geperste knoflook en de fijngehakte dille door elkaar. Haal de aardappelen na een kwartier bakken uit de oven en verwijder het folie. Strooi het kruidenmengsel erover en zet de schaal weer terug, nog eens twintig minuten, maar nu onafgedekt.


Bestrooi de citroenaardappelen tot slot met de peterselie en serveer, als hoofdgerecht met augurken en een salade, of als bijgerecht bij een stuk vlees of kip uit de braadpan of van de grill.

 

Citroenaardappelen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *