Gerechten uit de keuken van Roemenië
Chifteluţe de dovlecei
Courgettekoekjes
Chiftelute, dat betekent eigenlijk balletjes, maar deze vegetarische courgettekoekjes lijken meer op pannenkoekjes. Een variatie op de in heel Centraal-Europa populaire aardappelpannenkoekjes zijn het. Zo kennen we ze bijvoorbeeld in Tsjechië als bramboraky; in Oostenrijk als Erdäpfelkrapferl; en in de buurlanden Slowakije en Hongarije als resp. zemiakové placky en tócsni. Deze courgettekoekjes worden gemaakt van een mengsel van geraspte courgette en aardappel dat bij elkaar wordt gehouden door een ei, gekruid met zout en peper flink wat knoflook. Ze zijn even simpel om te maken als onweerstaanbaar lekker om te eten.
Voor deze Roemeense courgettekoekjes hebben we nodig:
2 kleine courgettes
3 middelgrote aardappelen
1 ei
3 – 4 tenen knoflook, of meer, naar smaak
1 ui
zout en peper
2 – 3 el. bloem
olie voor het frituren
Schil de courgettes en rasp ze. Meng ze met wat zout en laat ze een half uurtje in een vergiet uitlekken. Schil de aardappelen, was ze onder de kraan en rasp ze. Meng ze met de geraspte courgettes en knijp er dan zoveel mogelijk het vocht uit.
Rasp de knoflook en de ui boven het mengsel. Kruid het met zout en peper en meng het met het ei. Meng er nu twee of drie eetlepels bloem door, of meer, net zoveel tot je een beslag hebt dat zo’n beetje aan je lepel blijft hangen.
Verhit ruim olie in een koekenpan. Schep een lepel van het beslag in de pan, vorm er snel een rondje van en bak het aan beide kanten goudbruin. Laat de koekjes even uitlekken op keukenpapier voor je ze op tafel zet.
Deze courgettekoekjes zijn zowel koud als warm lekker als voorafje, bijvoorbeeld met een knoflooksausje of een lepel zacuscă, als lunch of bij de hoofdmaaltijd, als begeleiding van een stukje vlees of vis of een stoofschotel.