Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Zi şi noapte
Dag en nacht

Dit elegante lekkernijtje is een gouwe ouwe uit de Roemeense keuken. Koekjes in twee kleuren, van boter, suiker, een ei en wat bloem, sinaasappelessence en cacaopoeder.

Dag en nacht

Voor onze dag en nacht hebben we nodig:
150 gr. boter
75 gr. poedersuiker
1 ei
200 gr. bloem
een mespuntje zout
sinaasappel essence*
1 el. cacaopoeder

Dag en nacht
Doe de boter in een kom en laat hem zacht worden. Het helpt een stuk als je de boter met twee messen in stukjes snijd. Klop het ei en meng het met poedersuiker, zout en een paar druppels sinaasappel essence. Giet het over de boter. Voeg geleidelijk de bloem toe en kneed de massa tot je een soepel deeg hebt gemaakt. Verdeel het deeg in tweeën en vermeng één helft met het cacaopoeder.


Rol de deegballen uit tot twee even grote vellen en leg de donkere op de witte. Maar pas op: het deeg breekt gemakkelijk, daarom is het best om het uit te rollen op een vel folie, en het met behulp daarvan op elkaar te leggen. Rol de vellen deeg dan voorzichtig maar stevig op en wikkel het in de folie. Leg de rol in de koelkast om op te stijven, minstens een half uur.

Dag en nacht
Nu het deeg stijf is kun je het makkelijk snijden: snijd het in 1 cm. dikke plakken. Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg daar de schijven op, met een beetje ruimte ertussen. Bak ze in een matig hete oven gaar, tot ze mooi kleuren. Dat duurt ongeveer 12 minuten. Houd ze in de gaten want ze verbranden gemakkelijk. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

 


download dit recept

 

*Sinaasappel essence is een etherische olie die wordt gewonnen uit de cellen van sinaasappelschillen. In Nederland voornamelijk te krijgen bij kruideniers die Engelse of Amerikaanse spullen verkopen (“orange essence”). Je kunt sinaasappel essence eenvoudig zelf maken met b.v. onderstaand recept:

Sinaasappel essence
2 grote sinaasappelen
wodka
½ dl. water
een afsluitbare glazen pot van 4 – 5 dl. inhoud

Boen de sinaasappels goed schoon en schil ze. De sinaasappels eet je op, want we hebben alleen de schil nodig. Die schil kun je evt. ontdoen van het wit, dat de smaak een klein beetje bitter maakt, maar echt nodig is dat niet. Prop de schillen zo dicht mogelijk op elkaar in een schone pot. Giet er het water overheen en vul de pot tot aan de rand verder met wodka (wodka vanwege het hoge alcoholgehalte en vanwege de eigenschap dat het vrij neutraal smaakt). Draai het deksel er stevig op en zet het op een donkere koele plek. Af en toe eens een keer schudden. Na ongeveer 6 weken is het klaar.

Sinaasappel-essence is niet alleen heerlijk om mee te bakken, maar ook om er b.v. je thee mee op te peppen.

 


download dit recept

6 reacties op “Dag en nacht

  1. beste,

    welke bloem wordt er gebruikt? Patisseriebloem of zelfrijzende bloem.
    Mijn deeg is zeer zacht ( zoals cake deeg) dus was het zeer moeilijk om te snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *