Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Salata de leurda
Daslooksalade

Daslook, dat heet in het Duits Bärlauch, en dat is, gezien de latijnse soortaanduiding, Allium ursinum (allium = look; ursinum = van de beren), een betere naam. Die naam komt van een oud bijgeloof dat wil dat beren zich na het ontwaken uit hun winterslaap tegoed doen aan deze plant. En inderdaad is de tijd dat bruintje weer door de bossen gaat kuieren ongeveer de tijd dat de bladeren van de daslook tot volle wasdom komen. Net als de beren kunnen ook wij de planten in het wild gaan plukken. Daslook groeit vooral in schaduwrijke loofbossen, maar pas op, want de bladeren lijken verdacht veel op twee giftige planten; het lelietje-van-dalen en de nog giftiger herfsttijloos. Het onderscheid is echter makkelijk te maken: daslook ruikt sterk naar knoflook, de andere twee planten in het geheel niet.

Heb je een paar bosjes daslook weten te plukken, of ben je zo gelukkig om een groenteman of kruidenier te wonen die de bladeren verkoopt, dan is deze daslooksalade een aardig recept voor een smakelijke en gezonde voorjaarssalade. Daslook en hardgekookte eieren, heel simpelkes aangemaakt met een dressing van mayonaise en yoghurt. Een uiterst eenvoudig en toch niet alledaags voor- of bijgerechtje, bijvoorbeeld voor op de paastafel.

Daslooksalade

Deze Roemeense daslooksalade maken we met:
4 bosjes daslook
4 eieren
2 el. mayonaise
4 el. yoghurt
zout en peper

Daslooksalade
Terwijl je de eieren hard kookt maak je de dressing. meng daarvoor de mayonaise met de yoghurt. Kruid het met zout en peper. Klaar.


Was de bladeren van de daslook onder koud water en dep ze goed droog. Snij ze niet al te fijn.


Verdeel het gehakte daslook over 4 borden. Pel de gekookte eieren en snij ze in vieren. Die leg je op de daslook. Schep er de dressing over en zet de daslooksalade op tafel.

 

Daslooksalade
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *