Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Fasole bătută
Bonenpuree

Salată de icre, een smeerseltje van viskuit, is in Roemenië al sinds jaar en dag een populair gerechtje. Tijdens de communistische dictatuur waren luxe zaken zoals visseneitjes echter schaars, en dus voorbehouden aan “de meest verdienstelijke kameraden”. Wie niet tot de kliek van baasjes en hielenlikkers behoorde, die moest het dus zonder zien te redden. Schaarste maakt de mensen ingenieus, en ook in dit geval werd er een alternatief gevonden dat zo niet in smaak, dan toch in textuur het origineel vrij redelijk benaderde. Fasole bătută (“geslagen bonen”) wordt niet gemaakt van de eitjes van vissen, maar van uien en witte bonen. Het spul kreeg de spotnaam icre de fasole; “viskuit van bonen”, een bijnaam die, evenals het gerechtje, de verdienstelijke kameraden heeft overleefd. Je eet deze fasole bătută, net als het origineel van visseneitjes, op een stukje -evt. geroosterd- brood, bij lunch of borrel.

Fasole bătută

voor onze kaviaar van bonen hebben we nodig:
300 gr. witte bonen
3 uien
2 worteltjes
1 laurierblad
4 tenen knoflook
zout en peper
2 – 3 el. olie
1 dl. sterke bouillon
bladpeterselie

Fasole bătută
Week de bonen een nacht in koud water. De volgende dag ververs je het water. Breng het aan de kook en laat het een kwartier koken. Giet de bonen af, doe er vers heet water bij en breng het opnieuw aan de kook. Pel een van de drie uien. Die gaat erbij, samen met de wortelen en het laurierblad. Kook de bonen tot ze helemaal zacht zijn en je ze makkelijk kunt pletten. De ui en het laurierblad haal je uit de pan; de worteltjes mogen blijven.


Giet het kookwater af, maar bewaar een kop. Doe de gehakte knoflook bij de bonen en maak er met een staafmixer een gladde puree van. Giet er wat van het kookvocht bij tot je een mooie, dikke, smeuïge consistentie hebt. Kruid het met zout en peper.

Fasole bătută
Snij de ui fijn en bak hem zachtjes in wat olie tot ze glazig wordt en goudbruin gaat kleuren. Daar mag nu de bouillon bij. Zet het vuur hoog en laat het inkoken tot een dikke puree.


Doe de bonenpuree in een schaal of op een bord en overgiet het met de uien. Versier het met wat gehakte peterselie en zet het op tafel met geroosterd brood.

 

Fasole batuta
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *