Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Păstrăv îmbrăcat în bacon
Forel in spek

In dit zeer aantrekkelijke recept voor de barbecue (of het grillpannetje in de keuken) worden de forellen ingesmeerd met een mengsel van knoflook, olie en citroensap, omwikkeld met spek en gebakken op de hete grill. De combinatie van het vette, knapperig gebakken spek en het delicate visvlees is onweerstaanbaar. Wie dit gelukkige samengaan van vlees en vis heeft bedacht? We weten het niet. Om er nu een standbeeld voor op te richten, dat is misschien wat overdreven, maar hij/zij verdient toch zeker wel een eervolle vermelding in de annalen van het culinaire culturele erfgoed. Of hij/zij een Roemeen(se) was/is? Wij durven het niet te zeggen, want het is een recept dat we eigenlijk in heel Europa zo links en rechts wel tegenkomen. Feit is wel dat we, hoe verder we richting het oosten trekken, hoe vaker we dit recept voor forel in spek tegenkomen. Misschien is het wel een Russisch bedenksel? Ach, waarom zouden we ons er het hoofd over breken? Liever gaan we forel in spek maken!

Forel in spek

Voor deze forel in spek hebben we nodig:
4 forellen
20 plakjes dun gesneden ontbijtspek (bacon)
4 teentjes knoflook
citroensap
olijfolie
zout en peper

Forel in spek
Ontschub de forellen en haal ze leeg, als dat door de vissenkoopman nog niet gedaan is. Spoel ze onder koud water schoon en dep ze droog.


Maak een pasta van de knoflook, de olijfolie en het citroensap. In de vijzel, of in de keukenmachine. Breng het op smaak met zout en peper. Smeer er de vissen van binnen en buiten mee in.

Forel in spek
Omwikkel de forellen met de bacon, ongeveer 5 plakjes spek per vis, van kop tot staart. Leg ze op een hete grillplaat en laat ze lekker bakken ze tot het spek mooi bruin gekleurd is. Wel halverwege even keren natuurlijk.


Lekker met aardappeltjes, gebakken in de boter en bestrooid met dille.

 

Forel in spek
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *