Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Dovlecei la gratar cu brânza de oaie
Gegrilde courgette met schapenkaas

Iedereen die een stukje tuin heeft zou ze er eigenlijk in moeten zetten: courgettes. Het is een idioot eenvoudige groente om te kweken en de productie is bepaald indrukwekkend te noemen. Met twee planten, een schepje mest en af en toe een gietertje water heb je al halverwege de zomer zo’n grote productie dat je je er -ondanks de veelheid aan recepten die voor de groente zijn bedacht- nauwelijks raad mee weet. En als je je verse courgettes, zojuist van de plant afgesneden in je keukentje staat klaar te maken, dan merk je pas het hemelsbrede verschil tussen courgettes uit de winkel, die zijn voorzien van een bordje met de mededeling dat ze vers zijn, en ècht verse courgettes.

De courgette is een groente die niet bijster veel smaak van zichzelf heeft, maar zich juist daarom uiterst goed leent voor allerlei bereidingen. In dit Roemeense recept voor gegrilde courgette worden de courgettes -zoals gezegd- gegrild en vervolgens bestrooid met geraspte schapenkaas en verse muntblaadjes. Overigens ook alweer zo’n plant die je voor een plaatsje in je achtertuin vorstelijk beloond. Deze gegrilde courgette met schapenkaas is heerlijk als lichte zomerse lunch of als bijgerecht bij een overvloedige barbecue.

Gegrilde courgette

Voor onze Roemeense gegrilde vourgette met schapenkaas hebben we nodig:
4 courgettes (neem niet te grote courgettes om te grillen, die hebben niet zo’n dikke schil.)
olie
2 takjes verse munt
1 stuk verse schapenkaas (brânza of feta)
grof zout en vers gemalen zwarte peper

Gegrilde courgette
Was de courgettes en droog ze. Snij de uiteinden eraf en snij ze in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Bestrijk de plakken courgette aan beide kanten met olie.


Leg de plakken courgette op een hete grillpan of barbecue en bak ze 2½ minuut. Draai ze dan om en bak ze nog eens 1½ minuut aan de andere kant. Leg ze op een voorverwarmd bord naast elkaar en bestrooi ze met zout en zwarte peper. Rasp er de schapenkaas overheen, en ben er niet zuinig mee. Bestrooi het met wat gehakte muntblaadjes. Dek de schaal af met aluminiumfolie.

Gegrilde courgette
Terwijl de kaas smelt en de smaken lekker trekken bak je de volgende lading courgettes. Die leg je op de andere. Bestrooi het ook nu met zout en peper, geraspte schapenkaas en gehakte munt. Opnieuw afdekken en verder gaan tot alle courgetteplakjes op zijn.


Zet de met kaas en munt bestrooide gegrilde courgette op tafel met een extra kommetje geraspte schapenkaas. Voor de liefhebbers.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *