Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Ruladă din carne tocată
Rollade van gehakt

Deze Roemeense rollade is weer zo’n voorbeeld van hoe je met wat nederige, goedkope spullen zoals gehakt, wat kruiden en wat gerookt spek toch een bijzonder fraai en feestelijk gerechtje op tafel kunt zetten. Het gehakt wordt gekruid met knoflook, paprikapoeder, oregano en tijm en samen met repen paprika en geraspte kaas in plakken bacon gerold. Dat gaat, omwikkeld met folie, de oven in. Het lijkt een hoop gedoe, maar de moeite wordt ruimschoots beloond. Wat fleurige groenten en een portie goudbruin gebakken aardappeltjes erbij en je hebt een bordje appetijtelijks waarvoor geen feestvarken, hoe hoogmogend of verheven ook, zich zal hoeven te generen.

gehaktrollade

Voor deze gehaktrollade hebben we nodig:
500 gr. gehakt, half rund half varken
1 ui
1 teentje knoflook
zout en peper
1 tl. paprikapoeder
1 tl. oregano
½ tl. tijm
1 ei
100 gr. geraspte kaas
2 el. gehakte peterselie
2 el. gehakte bieslook
1 rode puntpaprika
10-12 plakken bacon

Hak de ui fijn en rasp de teen knoflook. Meng ze samen met het gehakt, de kruiden en het ei in een kom. Laat het een uurtje of wat rusten, zodat de kruiden goed door het vlees kunnen trekken.

Gehaktrollade

Spreid een strook aluminiumfolie (ca. 30 x 60 cm.) uit op een werkblad. Leg de plakken bacon daarop in de breedte een klein stukje over elkaar heen. Je hebt nu een lange rechthoek van plakken spek. Daarover smeer je het gehaktmengsel. Strooi er de kaas over en daarover de peterselie en de bieslook. Maak de puntpaprika schoon en snij hem in dunne, lange repen. Verdeel die in de lengterichting over het gehakt.

Gehaktrollade

Vorm er een langwerpige rol van m.b.v. het aluminiumfolie. Rol het stevig op. Wikkel het folie zorgvuldig rond de gehaktrollade. Leg ze in een ovenschaal of bakblik. Dat gaat in een op 180ºC. voorverwarmde oven. Laat de gehaktrollade een half uur bakken.

Gehaktrollade

Na het half uur zet je de oven lager, op matige warmte. Haal de rol uit de folie en leg die op een lichtjes ingevette plaat of blik nog eens 20 minuutjes in de oven tot ze mooi van kleur is. Serveer de gehaktrollade op een bedje van groenten zoals worteltjes, maïs en erwtjes.

 


download dit recept

2 reacties op “Rollade van gehakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *