Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Rasol de şalău
Gekookte snoekbaars

Gekookte snoekbaars met groenten: een ui, wat wortelen, een kleine knolselder en een paar aardappelen. Een volledige, supergezonde eenpansmaaltijd en er komt ook nog eens geen spiertje vet bij kijken. De weightwatchers hadden het niet beter kunnen bedenken. Het goede nieuws is dat het nog lekker is ook. Dit gerecht kun je ook met andere vissen maken, zoals bijvoorbeeld snoek, zeebaars of forel.

Gekookte snoekbaars

Voor deze supergezonde gekookte snoekbaars hebben we nodig:
1 snoekbaars
1 ui
2 tot 3 wortelen
1 kleine knolselderij
2 -3 aardappelen
zout
een paar zwarte peperkorrels
1 citroen
een scheutje olijfolie
een bosje peterselie

Gekookte snoekbaars
Breng in een pan ruim water aan de kook. Doe er de hele ui in (wel eerst even pellen natuurlijk), het zout en de peperkorrels. Snij de wortelen, de selderknol en de aardappelen in stukken. Doe die ook in de pan. Breng het opnieuw aan de kook en laat zachtjes koken.


Maak ondertussen de snoekbaars schoon. Leeghalen en ontschubben, meer hoeft niet. Van binnen en buiten wassen onder koud water en goed droog deppen.

Gekookte snoekbaars
Als de groenten gaar maar nog wel stevig zijn gaat de vis er bij. Als de vis te groot is voor de pan, of de pan te klein voor de vis, dan snij je hem gewoon in stukken. De vis bedoel ik. Kook hem op middelhoog vuur in 10 minuten gaar. Ja, ik weet het: in de West-Europese keukens is vis koken i.p.v. pocheren een regelrechte doodzonde, maar we zijn nu even in Roemenië. Koken dus, op middelhoog vuur.


Serveer de vis samen met de groenten. Niet de ui: die gaat weg, want die is er niet lekker bij. Leg er een paar schijfjes citroen op, bestrooi het met wat gehakte peterselie en besprenkel het met een beetje olijfolie.


Deze vis is zowel warm als koud lekker met knoflooksaus en geraspte mierikswortel.

 

Gekookte snoekbaars
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *