Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Conopidă umplută
Gevulde bloemkool

Op het eerste gezicht lijkt het een vergezocht recept, deze gevulde bloemkool, bedacht door iemand die zijn tijd wel beter had kunnen besteden. Het gaat zo: een bloemkool wordt in zijn geheel geblancheerd in water met daarin flink wat azijn en suiker. Vervolgens worden alle holtes volgepropt met een mengsel van gekruid gehakt, appel en bleekselderij, waarna het in de oven wordt gebakken.

Het is een heel gedoe, maar toch levert het een zeer geslaagd resultaat op. En het ziet er nog eens feestelijk uit ook, als het dampend en wel op tafel verschijnt. Niet voor niets heeft het gerechtje zich in allerlei variaties over heel Roemenië verspreid. Van de simpelste dingen iets bijzonders maken. Misschien is dat de kunst van het leven?

Gevulde bloemkool. Uit Roemenië.

1 bloemkool
1½ dl. witte wijnazijn
2 el. suiker
1 appel
2 stengels bleekselderij
500 gr. gehakt
zout en peper
kaneel
paprikapoeder
150 gr. geraspte kaas

Maak de bloemkool schoon. Meng de azijn met een halve liter water, een flinke snuf zout en 2 el. suiker. Dat breng je aan de kook. Zodra het kookt gaat de bloemkool er in. Blancheer de groente 10 minuten. Giet de bloemkool af onder koud water. Bewaar een kop van het kookvocht.

Rasp de appel en snij de stengels bleekselderij zo fijn mogelijk. Meng dat door het gehakt en kruid het met zout, peper, paprikapoeder en een snuf kaneel. Kneed het goed door. Vul de holtes van de bloemkool met het gehaktmengsel. Terwijl je daarmee bezig bent laat je de oven warm worden: 200ºC.

Zet de bloemkool in een goed ingevette ovenschaal. Giet het apart gehouden kopje kookvocht erbij en schuif hem in de oven. Bak de gevulde bloemkool in 40 minuten gaar.

Bestrooi de bloemkool met de geraspte kaas. Zet hem nog even terug in de oven tot de kaas gesmolten is.

Een ander recept voor gevulde bloemkool vind je HIER

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *