Roemeense recepten       Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Conopidă umplută
Gevulde bloemkool

In dit recept voor gevulde bloemkool wordt de groente overgoten met een sausje van kaas en mosterd. Een ander recept voor deze ietwat ongebruikelijke bereidingswijze van bloemkool, met appel en bleekselderij, vind je hier.

Voor deze gevulde bloemkool hebben we nodig:
1 grote bloemkool
500 gr. gehakt
2 eieren
½ tl. paprikapoeder
peterselie
boter
2 el. bloem
2 dl. melk
1 el. mosterd
150 gr. geraspte kaas
zout & peper

Maak de bloemkool schoon en kook hem een klein kwartiertje in gezouten water tot hij gaar, maar nog wel stevig is. Laat de bloemkool uitlekken en helemaal afkoelen.

Meng het gehakt met de twee eieren en breng het op smaak met paprikapoeder, peterselie, zout en peper.

Vet een ovenschaal in met boter. Van de bloemkool snij je zoveel mogelijk van de stronk af zonder dat hij uit elkaar valt. Vul de bloemkool zo goed en zo kwaad als het gaat met het gehaktmengsel en zet hem in de ovenschaal. Leg er een klont boter op, doe er een paar eetlepels water bij en schuif hem in een op 200ºC. voorverwarmde oven. Bak de gevulde bloemkool in 35-45 minuten gaar.

Ondertussen maken we de kaassaus. Hak alles wat je aan stronk uit de bloemkool hebt gesneden zo klein mogelijk. Laat een flinke klont boter smelten in een pannetje. Roer er de bloem door en laat het heel eventjes bakken. Giet er dan beetje voor beetje al roerend de melk door. Zorg dat het vocht goed wordt opgenomen zodat je gebonden saus krijgt zonder klonters. Bah. Lusten we niet. Roer de fijngehakte bloemkool en de mosterd door de saus. Kruid het met wat zout en peper en laat het zachtjes eventjes sudderen. Af en toe roeren.

Als de bloemkool gaar is doe je de geraspte kaas door de saus. Roeren tot de kaas gesmolten is. Giet de kaassaus over de gevulde bloemkool en zet hem op tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *