Roemeense recepten       Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Conopidă umplută
Gevulde bloemkool 2

In dit recept voor gevulde bloemkool wordt de groente gevuld met gekruid gehakt en overgoten met een sausje van kaas en mosterd. Een ander recept voor deze ietwat ongebruikelijke bereidingswijze van bloemkool, maar dan met appel en bleekselderij, vind je hier.

Gevulde bloemkool

Voor deze gevulde bloemkool 2 hebben we nodig:
1 grote bloemkool
500 gr. gehakt
2 eieren
½ tl. scherp paprikapoeder
peterselie
boter
2 el. bloem
2 dl. melk
1 el. mosterd
150 gr. geraspte kaas
zout en peper

Gevulde bloemkool
Maak de bloemkool schoon en blancheer hem 10 minuutjes in gezouten water. Laat de bloemkool uitlekken en helemaal afkoelen.


Meng het gehakt met de eieren en breng het op smaak met paprikapoeder, peterselie, zout en peper. Kneed het goed door.

Gevulde bloemkool
Vet een ovenschaal in met boter. Snij zoveel mogelijk van de stronk af zonder dat de bloemkool uit elkaar valt. Vul de bloemkool zo goed en zo kwaad als het gaat met het gehaktmengsel. Duw het met je vingers zo ver mogelijk tussen de roosjes: je zult zien dat er meer gehakt in gaat dan je aanvankelijk zou denken.


Zet de gevulde bloemkool in een ingevette ovenschaal, leg er een klont boter op, doe er een paar eetlepels water in de schaal en schuif hem in een op 200ºC. voorverwarmde oven. Bak de gevulde bloemkool in 40 – 45 minuten gaar.

Gevulde bloemkool
Ondertussen maken we de kaassaus. Hak alles wat je aan stronk uit de bloemkool hebt gesneden zo klein mogelijk. Laat een flinke klont boter smelten in een pannetje. Roer er de bloem door en laat het heel eventjes bakken. Giet er dan beetje voor beetje al roerend de melk door. Zorg dat het vocht goed wordt opgenomen zodat je gebonden saus krijgt zonder klonters. Bah. Lusten we niet. Roer de fijngehakte bloemkool en de mosterd door de saus. Kruid het met wat zout en peper en laat het zachtjes eventjes sudderen. Af en toe roeren.


Als de bloemkool gaar is doe je de geraspte kaas door de saus. Roeren tot de kaas gesmolten is. Leg de gevulde bloemkool op een schaal, giet er de kaassaus over en zet hem op tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *