Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Ardei umpluţi
Gevulde paprika

Zeer traditioneel en zeer populair zijn ze in heel het oostelijk deel van ons fraaie continent: gevulde paprika’s. Meestal gevuld met gehakt en rijst en gekookt in een tomatensaus, maar ook gebakken in de oven staan deze paprika’s borg voor een complete en zeer smakelijke maaltijd, zeker als je er wat ovenaardappeltjes, pilafrijst of lekker knapperig brood bij geeft. Op feestdagen mag er ook nog een lepel zure room overheen.

Gevulde paprika uit de oven

Voor deze gevulde paprika uit de oven voor vier personen hebben we nodig:
1 pond gehakt (hoh, maar een mengsel van b.v. kalfs- en varkensgehakt is misschien nog lekkerder)
4 paprika’s, rode of gele
1 ui
1 ei
peterselie
50 gr. ganzenvet of reuzel, of anders roomboter
peper & zout
nootmuskaat

Deze Roemeense gevulde paprika uit de oven maak je zo:

Gevulde paprika uit de oven
Verwarm de oven voor op 200ºC.


Schil de ui en hak ze fijn. Verhit het vet in een pan en laat de ui daarin goud kleuren. Even laten afkoelen. Meng het vlees met de gebakken ui, de peterselie, het ei en de kruiden. Verdeel het mengsel in vieren.

Gevulde paprika uit de oven
Snij een dakje van de bovenkant van de paprika’s af. Til de zaadlijsten eruit, en maak de paprika’s van binnen zo goed mogelijk leeg en schoon. Die prut kan weg, maar de “dakjes” hebben we nog nodig. Vul de uitgeholde paprika’s met het vleesmengsel. Vet een bakvorm in, niet te groot, zodat de paprika’s er rechtop in kunnen staan zonder om te vallen. Zet er de paprika’s in, met hun “deksel” er weer op, en zet het allemaal 40 minuten in de hete oven.

Erg lekker en bovendien erg makkelijk is het om tegelijkertijd met deze gevulde paprika’s ovenaardappeltjes te maken. Neem daarvoor grote bloemige aardappelen. Schillen hoeft niet: snij ze gewoon in grote stukken. Vet een bakblik in met boter. Daar gaan de aardappelen in, samen met een half kopje water en een flinke scheut olijfolie. Bestrooi de aardappelen met zout en peper en wat kruiden, b.v. dille of rozemarijn. Dek het af met folie en zet het samen met de paprika’s in de oven. Na een kwartier haal je de folie eraf. Laat de aardappelen zo verder bakken. Schep ze af en toe eens om. Als de paprika’s gaar zijn, zijn ook de aardappelen perfect gebakken.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *