Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Praz umplut cu carne tocata
Met gehakt gevulde prei

Met gehakt gevulde prei. Het is even knutselen met het uithollen van de preien, maar de moeite wordt beloond met een verrassend lekkere, pittige ovenschotel.

2 grote, dikke preien
½ pondje gehakt
1 kop rijst
groentebouillon (mag best van een blokje)
1 ei
1 kleine gesnipperde ui
1 el gedroogde tijm
1 tl gemalen zwarte peper
2-3 el tomatenpuree
2 dl. zoete witte wijn
1 laurierblad
zure room, wat peterselie en wat dille, voor het serveren

Kook de rijst gaar in de groentebouillon. Afgieten en laten afkoelen. Bewaar de bouillon.

Maak de prei schoon en snij hem in stukken van 10 cm. lengte. Blancheer ze een paar minuten in kokend water, haal ze eruit en koel ze meteen met koud water af. Hol de stukken prei uit door steeds het midden voorzichtig met je vingers eruit te drukken, zodat dat er een buisje overblijft van 2 ringen dik.

Vermeng de afgekoelde rijst met het gehakt, het rauwe ei, de gesnipperde ui, tijm, een tl. gemalen zwarte peper (mag ook best ietsje meer zijn als je van pittig houd) en een snuf zout. Vul er de prei mee.

Vet een ovenschaal lichtjes in en leg er de stukken gevulde prei in (de stukjes prei die te klein zijn om nog te vullen mogen er ook bij). Klop de tomatenpuree los met een beetje water en vermeng het met de witte wijn en genoeg van de groentebouillon om de stukken prei te bedekken. Giet het over de prei en leg er een laurierblad bij.

Zet het in een op 180ºC. voorverwarmde oven en laat het ca. 40 minuten bakken.

Serveer het warm of koud met een flinke lepel room en bestrooid met verse peterselie en/of dille. In Roemenië zetten ze er dan meestal ook nog een pot augurken bij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *