Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Traista ciobanului
Herderstasje

Herderstasje. Er zijn in de Roemeense keuken twee gerechten met die naam: het ene is een lap rundvlees gevuld met worst, kaas en spek, het tweede, waarvan hieronder het recept, is een ovenschaal met mămăligă, spek, kaas en pastrami van lamsvlees. Allemaal ingrediënten waar de schaapherders over konden beschikken, vandaar de naam. Je serveert het met een flinke lepel zure room en een “Roemeens oog”: een spiegelei.
Met het gelijknamige kruid (Capsella bursa-pastoris), dat overigens eetbaar is, heeft het gerecht niets te maken.

Herderstasje

De verhoudingen zijn niet zo erg belangrijk in dit gerecht, en de hoeveelheden zijn -uiteraard- afhankelijk van het aantal eters.

Voor ons herderstasje hebben we nodig:
mămăligă (oftewel polenta)
pastrami van lamsvlees
dunne plakjes gerookt spek (bacon)
schapenkaas (brânză de burduf)

Brânză de burduf is een vrij zoute schapenkaas met een sterke smaak en een zachte textuur. Het wordt gemaakt door blokjes caş (plattekaas van schapenmelk, zeg maar feta) te zouten en met de hand te kneden. De kaas wordt stevig aangedrukt om de lucht en de melkwei te laten ontsnappen en in een schapenhuid genaaid om daarin 14 dagen te rijpen. De kaas is tot drie maanden te bewaren. Het is een specialiteit uit het zuidoosten van Transylvanië.

zout
zure room
eieren, 1 p.p.

Herderstasje
Verwarm de oven voor op 225ºC. Ondertussen maak je een mooie, zachte mămăligă.


Vet een ovenschaal heel lichtjes in met een klein beetje olie. Bedek de bodem en de wanden met de plakjes spek. Schep er een laagje mămăligă in. Gril de plakken lamspastrami een paar minuten in een grilpannetje en leg ze op de mămăligă. Strooi er een laagje geraspte of verbrokkelde schapenkaas overheen en bedek het tot slot met een laag mămăligă.

Herderstasje
Schuif het in de hete oven en laat het een kwartier bakken. Ondertussen bak je per persoon een spiegelei. Als je niet weet hoe dat moet dan lees je dat hier.


Schep het op borden, leg op iedere portie een spiegelei en schep er een flinke lepel zure room naast.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *