Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Crap la cuptor cu ceapă
Gebakken karper met uien

Dit recept voor karper met ui is eigenlijk een simpeler versie van het iets -maar niet veel- uitgebreidere traditionele plachie de crap. Plachie de crap is een schotel van moten of stukken karper, die onder een dikke saus gebakken uien, paprika’s, tomaten en knoflook wordt gebakken in de oven. In dit recept laten we de paprika’s, de knoflook en de tomaten weg, en houden we het simpel. Karper met ui en een glas witte wijn. De karperfilets worden eerst aan beide kanten bruin gebakken. Dan gaan ze samen met een flinke hoeveelheid gebakken uien, wat witte wijn en wat citroensap de oven in.

Karper met ui

Voor 4 porties van deze karper met ui hebben we nodig:
4 grote moten karper
bloem
4 uien
een kopje olie
1 glas witte wijn
citroensap
zout en peper

Karper met ui
Vet de bodem van een ovenschaal in met een beetje van de olie. De ovenschaal moet zo groot zijn dat de stukken vis er precies in passen, dicht tegen elkaar.


Was en droog de moten vis, haal ze door de bloem en bak ze even aan beide zijden in een koekenpan in wat olie tot ze mooi kleuren. Haal de stukken vis weer uit de pan en leg ze naast elkaar in de ingevette ovenschaal.

Karper met ui
Snij de uien in ringen en bak ze heel rustigjes op een matig vuurtje in het achtergebleven vet tot ze goudbruin zijn. Giet dan het citroensap en de witte wijn bij de uien. Roer het allemaal door elkaar verdeel het over de vissen. Kruiden met peper en zout, en dan 30 minuten in een matig warme oven.


Deze karper met ui wordt gewoonlijk warm op tafel gezet, bijvoorbeeld met mamaliga of gebakken aardappeltjes, maar zeker ook koud geserveerd, op een zomerse dag, smaakt deze vis uitstekend.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *