Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Crap in vin cu fenicul
Karper met wijn en venkel

“Crap” of “crapul”, dat is het Roemeense woord voor karper. Dat klinkt in onze oren niet erg complimenteus, maar de karper wordt in Roemenië -zoals overigens in heel Centraal- en Oost-Europa- hogelijk gewaardeerd. Overal, op markten en in supermarkten, kom je de vissen tegen, in plastic bakken vol water of in grote glazen tanks zodat de karpers kakelvers kunnen worden gekocht. De vette, aards smakende vissen verschijnen er dan ook met grote regelmaat op tafel. Honderden recepten zijn ervoor bedacht, van uiterst eenvoudig frituren of grillen tot ingewikkelde bereidingswijzen met een lange lijst aan ingrediënten. In dit bijzonder eenvoudige recept voor karper met venkel en wijn gaan de filets van het beest de oven in met uien en venkel, zwarte olijven, kappertjes en wijn. Die wijn, dat mag rode of witte zijn, al naargelang je voorkeur. Één glaasje gaat over de vis en de rest mag je lekker opdrinken.

Karper met venkel

Voor 4 porties karper met venkel en wijn gaan we in huis halen:
1 venkelknol, fijngehakt
1 rode ui
4 karperfilets (van ongeveer 125 gr. per stuk)
zout en peper
schil en sap van 1 citroen
2 el kappertjes
1 teen knoflook
6 ontpitte zwarte olijven, in stukjes gehakt
1 mespunt scherp paprikapoeder
1 glas wijn

Karper met venkel
Verwarm de oven voor op 220ºC.


Vet een ovenschaal in. Leg op de bodem een bedje van uien en venkel en leg daar de stukken vis op, naast elkaar. Kruid de vissen met zout en peper, en sprenkel er het citroensap overheen. Strooi er dan het paprikapoeder over, de stukjes olijf, de citroenschil, de geperste knoflook. Sprenkel er ten slotte het glas wijn overheen, dek het af met aluminiumfolie en zet het in de oven.


Ongeveer twintig minuten gaat het duren. De vis is gaar als het vlees niet meer glazig is en makkelijk breekt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *