Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Crap in vin cu fenicul
Karper met wijn en venkel

“Crap” of “crapul”, zo noemen de Roemenen deze vis. Dat klinkt in onze oren niet erg complimenteus, maar de karper wordt in Roemenië -zoals overigens in heel Centraal- en Oost-Europa- hogelijk gewaardeerd. In dit bijzondere recept gaan de filets van het beest de oven in met uien en venkel, zwarte olijven en kappertjes. 1 glaasje wijn gaat eroverheen en de rest mag je lekker opdrinken.

Voor 4 porties karper met venkel gaan we in huis halen:
1 venkelknol, fijngehakt
1 rode ui
4 karperfilets (van ongeveer 125 gr. per stuk)
zout en peper
schil en sap van 1 citroen
2 el kappertjes
1 teen knoflook
6 ontpitte zwarte olijven, in stukjes gehakt
1 mespunt paprikapoeder
1 glas wijn

Verwarm de oven voor op 220ºC.

Vet een ovenschaal in. Leg op de bodem een bedje van uien en venkel en leg daar de stukken vis op, naast elkaar. Kruid de vissen met zout en peper, en sprenkel er het citroensap overheen. Strooi er dan het paprikapoeder over, de stukjes olijf, de citroenschil, de geperste knoflook. Sprenkel er ten slotte het glas wijn overheen, dek het af met aluminiumfolie en zet het in de oven.

Ongeveer twintig minuten gaat het duren. De vis is gaar als het vlees niet meer glazig is en makkelijk breekt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *