Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Ciorbă de crap cu smântână
Karpersoep met room

Karper, het “varken van het water”, is een van de meest gegeten vissen in Centraal-Europa. Al sinds de middeleeuwen worden er karpers gekweekt. Dat gebeurt in grote vijvers, die je in zowat ieder dorp en bij ieder klooster wel tegenkomt. Karper is een vis met stevig visvlees met een aardse smaak, dat zich goed laat combineren met al even aardse ingrediënten als wortelgroenten, aardappelen en spek. Deze karpersoep met room vormt, met de hele vis die erin verdwijnt, plus het spek, de forse hoeveelheid aan groenten en de aardappelen, een volledige en voedzame maaltijd, waar een tafel vol eters het buikje tot bevredigend genoegen mee kunnen vullen.

Karpersoep met room

De ingrediënten die we voor deze karpersoep nodig hebben:
1 karper van 1 kg.
1 ui
2 wortelen
2 pastinaken
½ knolselder
1 forse rode paprika
4-5 zachtkokende aardappelen
200 gr. room
100 gr. spek
1 ei
zout
wat verse peterselie en dille

Karpersoep met room
Snijd het spek in kleine dobbelsteentjes en bak het in een koekenpan met een klein drupje olie uit. Maak ondertussen de karper schoon, voor zover de visboer dat tenminste niet gedaan heeft. Alles wat eetbaar is mag in deze karpersoep. Ik zou aanbevelen om de vis niet te fileren, want de graten geven extra smaak. Beter is het om de vis in moten te snijden. Wat mij betreft mag de kop er straks ook in, maar uit de geschokte reacties van enkele van mijn gasten heb ik begrepen dat niet iedereen daarvan is gecharmeerd. Maak ook de groenten schoon. De selder, de wortels, de pastinaken en de aardappelen snij je in blokjes, de paprika en de uien hak je aan kleine stukjes.


Giet het vet dat uit de spekblokjes is gesmolten in een grote soeppan. Hou de spekjes apart. Als er niet genoeg vet is, doe er dan nog wat olijfolie bij. Bak daarin nu de de ui, de paprika, de wortels en de pastinaken tot ze zacht zijn. Giet er dan twee liter heet water bij. Aardappelen en selderij erbij en dan alles aan de kook brengen en flink laten koken tot de aardappelen bijna gaar zijn. Nu zet je het vuur laag. De soep mag een klein beetje borrelen, maar meer niet. Dan gaat de vis erin, ongeveer 15 minuten. Dat moet genoeg zijn. Proef aan het eind van de kooktijd af op zout en peper en zet het vuur uit.

Karpersoep met room
Klop nu in een ruime kom het ei met de room en wat zout. Neem een lepel van de hete karpersoep en roer hem door het mengsel. Giet het dan in de pan en roer het goed door elkaar, zodat je een mooie gebonden soep krijgt. Dien de karpersoep op in borden, bestrooid met spekblokjes en gehakte peterselie en dille. En flink wat knapperig brood, natuurlijk.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *