Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Supă de chimen
Karwijsoep

Braşov is een fraaie middeleeuwse stad in hartje Transsylvanië, Roemenië. De stad is de geboorteplaats van zanger Peter Maffay (“Du-hoe-hoe, du allein etc., etc.”) en berucht vanwege de vele beren in de bossen rond de stad, die regelmatig door de vuilnisbakken van de buitenwijken komen rommelen op zoek naar een gemakkelijke, snelle hap. Braşov was ook een van de eerste Roemeense steden waarvan de bevolking in opstand kwam tegen het regime van dictator Ceauşescu. Deze karwijsoep komt er ook vandaan, al zal die het nieuws wat minder makkelijk halen.

Op het eerste gezicht lijkt het ook geen erg smakelijk recept, deze karwijsoep – supă de chimen – hoe klassiek en traditioneel ze ook mag zijn. Een paar uien worden samen met een handje vol karwijzaad gekookt, dat gaat in een pan stevige runderbouillon en dat was het dan. Om de zaak nog enigszins van al te grote verstervingsdrang te redden bakken we er met wat witbrood en een scheut olie nog een paar croûtons bij. Toegegeven: we hebben bepaald indrukwekkender voorgerechten gezien. Maar toch is het de moeite waard om dit recept van Keukenmeester Schraalhans eens te proberen. Het resultaat zou je best nog wel eens aangenaam kunnen verrassen.

Karwijsoep - Supă de chimen

Met dit recept voor karwijsoep – supă de chimen – maak je genoeg voor een man of zes:
1 l. krachtige runderbouillon
2 grote uien
2 – 3 tl. karwijzaad
olie
3 – 4 witte boterhammen

Karwijsoep - Supă de chimen
Voor deze karwijsoep snij je de uien in fijne ringen. Kneus de karwijzaadjes in een vijzel. De karwijzaadjes kook je samen met de uien in een halve liter water gedurende een kwartiertje.


Ondertussen snij je het witbrood in blokjes en rooster je het in een lichtjes met olie ingevette koekenpan tot het goudbruin is.


Doe het karwij-uienmengsel in de bouillon en kook het nog een keer op. Serveer de soep samen met de blokjes brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *