Gerechten uit de keuken van Roemenië
Supa de cirese
Kersensoep
Als voorgerecht of als nagerecht; als lunchgerecht of zomaar tussendoor; ijskoud of lekker warm: de in Centraal-Europa zo populaire fruitsoepjes zijn heerlijk in de zomer, als het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten en de bijtjes zachtjes zoemend van bloem tot bloem gaan. Ze maken ze met elke soort fruit die er maar aan bomen en struiken wil groeien: met appels, met peren, met aardbeien, met bessen en natuurlijk met kersen.
Van alle fruitsoepjes is kersensoep misschien wel een van de lekkerste. Het grote nadeel van kersen is natuurlijk dat ze maar een paar weken per jaar te krijgen zijn. Dit uiterst eenvoudige, maar zeer smakelijke Roemeense recept voor kersensoep maak je met kersen uit een pot. Dan kun je het hele jaar door net doen alsof het zomer is.
Voor deze easy-peasy Roemeense kersensoep hebben we nodig:
1 pond kersen, ontpit, uit een pot
2 el. honing
2 dl. room
2 el. bloem
1 el. citroensap
zout
1 – 2 tl. fijngehakte rozemarijn
Het recept is uiterst simpel. Breng de kersen samen met hun sap en de honing aan de kook. Meng het citroensap met de bloem, de room en een snuf zout. Doe daar 1 – 2 lepels van de kokende kersen- en honingsiroop door. Doe dit mengsel nu weer bij de kersen, roer het goed om en breng het opnieuw aan de kook. Kruid de kersensoep met de rozemarijn, zet het vuur uit en zet ze lekker heet op tafel, of laat ze afkoelen, zet ze nog een uurtje of wat in de koelkast en serveer ze ijs- en ijskoud*.
*In het geval we de soep koud willen eten is het misschien lekkerder om de rozemarijn achterwege te laten.
In het eerste geval, als we onze kersensoep lekker warm willen, dan kunnen we meteen aan tafel, maar willen we koude soep, dan zullen we dus geduld moeten hebben. Als beloning voor het wachten mogen we er dan misschien wel een dot slagroom op, toch?