Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Pui cu tarhon
Kip met dragon

Tja, je zou verwachten dat het eigenlijk een recept uit de Franse keuken is, deze kip met dragon, maar niks ervan. Dit gerecht is een echte, originele en onvervalste Roemeense klassieker.

In dit eenvoudige maar smakelijke gerecht worden de stukken kip eerst rondom gebakken en vervolgens gesmoord in een sausje van dragon en witte wijn. Tot slot wordt de saus opgepept met een flinke lepel crème fraîche.

Kip met dragon

Voor deze onvervalst Roemeense kip met dragon hebben we nodig:
1 hele kip, in stukken verdeeld.

Je kunt ook een kilootje dijen of desnoods drumsticks nemen, maar bot moet erin zitten, want dat geeft extra veel smaak aan dit gerecht

en verder:
2 eetlepels bloem
½ dl. witte wijn
6 takjes verse dragon
2 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels olie
2 – 3 dl. water
zout en zwarte peper

Kip met dragon
Neem een pan waarin alle stukken kip naast elkaar in passen. Verwarm daarin de olie en bak de stukken kip aan beide kanten tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan. Doe de wijn in de pan en schraap de aanbaksels los van de bodem. Laat de wijn bijna helemaal verdampen. Doe dan de bloem erbij en roer het goed zodat alle vloeistof door de bloem wordt opgenomen. Doe er dan steeds een scheutje water bij en blijf roeren tot je een mooie gladde saus hebt.


Leg het vlees terug in de saus samen met 2 takjes dragon. De saus moet het vlees vrijwel helemaal bedekken, anders moet er nog een klein beetje water bij. Bestrooi het met peper en zout en breng het aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen. Haal het deksel dan van de pan en laat nog 20 minuten gaan. Na die tijd moet de saus zo ingekookt zijn dat ze mooi dik is.

Kip met dragon
Haal de takjes dragon uit de saus. Meng een paar eetlepels van de saus met de crème fraîche. Hak de resterende dragon fijn en doe het samen met het roommengsel terug in de pan. Meng alles door elkaar. Laat het nu nog 5 minuutjes heel zachtjes sudderen.


Proef de kip met dragon af op zout en peper en zet ze op tafel, samen met bijvoorbeeld mamaliga, of met rijst, of met gekookte aardappeltjes, of met… ach, wat smaakt er eigenlijk niet bij kip?

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *