Gerechten uit de keuken van Roemenië
Frigărui de pui cu fenicul
Kipsiesjes met venkel
Gegrilde spiesjes zijn over de hele wereld populair. Deze spiesjes, van kip, zijn gekruid met venkelzaad, karwij en paprikapoeder, plus een geperste teen knoflook en een scheutje wijnazijn, en ze zijn om er -werkelijk waar- je vingers bij op te eten. In Roemenië worden ze opgediend met mujdei, een knoflooksaus van ongehoorde slagkracht. Of dat echt nodig is moet je zelf maar uitmaken, want misschien zijn ze zonder die saus eigenlijk nog wel lekkerder.
Kipkebabs – venkel – karwij – paprikapoeder: voor deze spiezen hebben we nodig:
1 pond kipfilet, of uitgebeend vlees van de dijen
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel venkelzaad, geplet
1 theelepel gemalen karwijzaadjes
1 theelepel gerookt paprikapoeder
Gerookt paprikapoeder, ook bekend als pimenton, wordt gemaakt door paprika’s te roken boven een vuur van eikenhout. Dagelijks worden de paprika’s met de hand gedraaid tot de juiste droogheid is bereikt. Dit kan wel twee weken duren. Dan worden de paprika’s vermalen totdat een fijn poeder. Pimenton heeft wat meer pit dan gewoon paprikapoeder en geeft aan gerechten een mooie rode kleur.
1 teentje knoflook, geperst
1 theelepel rode wijnazijn
mujdei
Begin een dag van tevoren, want de spiezen moeten lang kunnen marineren.
Rooster het paprikapoeder in een droge pan tot het begint te geuren. Doe het dan samen met de olijfolie, het venkelzaad, de komijn, de knoflook en de azijn in een kom. Roer goed om. Snij de kipfilet in dobbelsteentjes van 3 x 3 cm. Meng ze goed door de marinade en zet ze minstens een nacht in de koelkast.
De volgende dag prik je het vlees aan satéprikkers. Bak de spiesjes in een pan, 3 à 4 minuten per kant, of leg ze op de bbq. Serveer de spiesjes met de mujdei.