Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Supă de gutui
Kweeperensoep

Koude soepen zijn op de hele Balkan geliefde gerechtjes voor de lunch op de lange en hete zomerdagen, of als voor- of nagerecht bij uitgebreide diners op het terras tijdens de zwoele avonden. De beroemde Bulgaarse tarator kennen we bij ons natuurlijk al een hele lange tijd, maar de fruitsoepen, die zijn bij ons misschien wat minder bekend. In Centraal-Europa en op de Balkan, daar zijn ze al sinds jaar en dag vast onderdeel van het (na)zomerse menu, zoals de Hongaarse koude appelsoep of de al even smakelijke kersensoep; of deze Tsjechische koude soep van aardbeien. Ook Roemenië kent vele heerlijke recepten voor koude soep, zoals deze romige soep van kweeperen.

Kweeperensoep

Voor deze zoete doch verfrissende Roemeense kweeperensoep hebben we nodig:
2 kweeperen
4 – 5 kruidnagelen
1 eierdooier
1 zakje vanillesuiker
2 dl. crème fraîche
suiker
zout

Kweeperensoep
Breng 2½ l. licht gezouten water aan de kook. Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snij ze in stukken. Die gaan in het kokende water, samen met de kruidnagels en het zakje vanillesuiker. Kook de soep tot de kweeperen zacht zijn en uit elkaar vallen. Maak ze met een houten lepel stuk tegen de rand van de pan. Het vuur mag nu uit.

Kweeperensoep
Meng het eigeel met de room. Dat meng je met een paar lepels van de hete soep. Dat mengsel giet je weer in de pan. Goed roeren. Er mag nog wat suiker bij, net zoveel als je lekker vind. Als je het als lunchgerecht wil eten zou ik het rustig aan doen, maar als je deze kweeperensoep als dessert wil eten maak je hem lekker zoet.

Kweeperensoep
Laat de soep nu helemaal afkoelen. Dan gaat hij nog een paar uur de koelkast in, want deze zomerse kweeperensoep eet je het best ijs- en ijskoud.


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *