Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Tocană de miel
Lamsstoofpotje

Grote kudde schapen grazen al sinds mensenheugenis op de Roemeense velden en vlakten. De melk, die is voor de kazen; de wol is voor de kleding en het vlees, tja, dat is natuurlijk voor de kookpot. Daarmee maken ze de fameuze lamspastrami bijvoorbeeld, of de notoire drob de miel, de paté van de ingewanden van de jonge diertjes. Dit lamsstoofpotje is een wat minder opmerkelijk gerecht, maar zeker niet minder smakelijk. Een potje van lamsvlees met flink wat paprika’s, rode uien, een hele bol knoflook, een paar tomaten en een ferme scheut witte wijn. Dit lamsstoofpotje mag beslist een beetje zoetig smaken. Het zoet -van de suiker en de langdurig gestoofde tomaten- accentueert zoetige smaak van het lamsvlees. Neem daarom echt rijpe tomaten, anders voegen ze alleen zuur toe en verprutsen ze het gerecht. Als je geen rijpe tomaten kunt krijgen dan neem je veel en veel beter tomaten uit een blik.

Lamsstoofpotje

Voor dit hartverwarmende lamsstoofpotje hebben we nodig:
1 dl. olie
8 tenen knoflook (een hele bol)
2 groene paprika’s
3 grote rode uien
2 eetlepels suiker
4 rode rijpe tomaten, of tomaten uit blik
1½ kg lamsvlees zonder been, in blokjes
2 rode paprika’s
2 puntpaprika’s
Een bosje lenteuitjes
2 dl. witte wijn
zout en peper
een paar takjes rozemarijn

Lamsstoofpotje
Neem een dikke pan van gietijzer, want hij moet straks de oven in. Verhit daarin de olie en zet de in dunne plakjes gesneden knoflook, de gesnipperde ui en de in blokjes gesneden groene paprika’s aan. Als ze wat beginnen te kleuren doe je er de suiker en de in stukken gehakte tomaten bij en laat het zachtjes doorwarmen gedurende 10-15 minuten.


Dan gaat het in blokjes gesneden lamsvlees in de pan. Niet laten bakken, want dan wordt het taai. Giet er meteen de wijn achteraan, brengt het aan de kook en laat het dan een half uurtje zachtjes sudderen.

Lamsstoofpotje
Ondertussen snij je de paprika’s die je nog over hebt in kleine stukjes. Die doe je na het halve uur in de pan, en als het nodig is ook nog een beetje extra water zodat het vlees net bedekt is. Ten slotte nog wat kruiden met zout en peper en dan gaat de pan een uur lang in een matig warme oven. Matig, want het spul moet net een heel klein beetje pruttelen: af en toe “blob”, en meer niet. Je kunt de pan ook op een zacht vuurtje laten staan, maar hou de temperatuur dan in de gaten.

Lamsstoofpotje


Vijftien minuten voor het einde van de kooktijd gaan de rozemarijn en de gehakte bosuitjes erbij.


Dit stoofpotje van lamsvlees eet je met rijst of met brood, maar beter nog met mamaliga. Gekookte aardappelen, die kunnen ook.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *