Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Tocană de miel
Lamsstoofpotje

Dit Roemeense stoofpotje van lamsvlees met rode uien, paprika’s en lekker veel knoflook mag beslist een beetje zoet smaken. Het zoet -van de suiker en het langdurig stoven van de tomaten- accentueert de zoetige smaak van het lamsvlees. Neem daarom echt rijpe tomaten, anders voegen ze alleen zuur toe en verprutsen ze het gerechtje. Als je geen rijpe tomaten kunt krijgen dan neem je beter tomaten uit blik.

Voor dit hartverwarmende stoofpotje van lamsvlees hebben we nodig:

1 dl olie
8 teentjes knoflook
2 groene paprika’s
3 grote rode uien
2 eetlepels suiker
4 rode rijpe tomaten, of tomatenpuree
1,5 kg lamsvlees zonder been, in blokjes
2 rode paprika’s
2 puntpaprika’s
Een bosje lenteuitjes
200 ml witte wijn
zout en peper
een paar takjes rozemarijn

Neem een dikke pan van gietijzer, want hij moet straks de oven in. Verhit daarin de olie en zet de in dunne plakjes gesneden knoflook, de gesnipperde ui en de in blokjes gesneden groene paprika’s aan. Als ze wat beginnen te kleuren doe je er de suiker en de stukjes tomaat (of de puree) bij en laat het zachtjes doorwarmen gedurende 10-15 minuten.

Dan gaat het in blokjes gesneden lamsvlees in de pan. Niet bakken of zoiets: je giet er meteen de wijn achteraan, brengt het aan de kook en laat het dan 25-30 minuten zachtjes sudderen.

Ondertussen snijd je de paprika’s die je nog over hebt in kleine stukjes. Die doe je in de pan, en als het nodig is ook nog wat water. Het vlees moet net onder staan. Ten slotte nog wat zpout en peper erdoor en dan gaat de pan een uur lang in een matig warme oven. Matig, want het spul moet net een beetje pruttelen, meer niet. (Je kunt het ook best afgedekt op het gas laten staan. Dan moet je af en toe wel over de bodem roeren om te zorgen dat het niet aanbakt.)

Vijftien minuten voor het einde van de kooktijd gaan de rozemarijn en de gehakte bosuitjes erbij.

Dit stoofpotje van lamsvlees eet je met rijst of met brood, maar beter nog met mamaliga. Gekookte aardappelen, die kunnen ook.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *