Gerechten uit de keuken van Roemenië
Somn pen grătar cu sos de iaurt
Gegrilde meerval met yoghurtsaus
Een zomers recept voor een frisse yoghurtsaus als begeleider van gegrilde moten vis. In dit geval nemen we meerval, maar andere soorten vis zijn ook zeer geschikt voor deze bereidingswijze. Zalm bijvoorbeeld.
Voor deze zomerse meerval met yoghurtsaus halen we in huis:
meerval, 1 moot p.p. (of een andere soort vis)
2 augurken
2 bosuitjes
1½ dl. yoghurt
1 ½ dl. room
verse peterselie
verse dille
zout en zwarte peper
Maak de vis schoon (als dat nog niet gebeurd is) en snij hem in moten. Bestrooi ze met zout en laat het 30 minuten staan.
Voor de saus hak je de lenteuitjes en de augurken in kleine stukjes. Meng ze samen met de gehakte peterselie en dille door de room en de yoghurt. Kruid het met citroensap, zout en peper.
Smeer de moten vis in met een heel klein beetje olie en bak ze op een hete gril aan beide zijden.
Serveer de vis met een frisse salade en gekookte of gebakken aardappeltjes, bestrooid met dille.