Gerechten uit de keuken van Roemenië
Pârjoale moldoveneşti
Moldavische gehaktballen
Gehaktballen. Bouletten. Frikadellen. Faschierte Laibchen. Fasírt. Meatballs. Masové koule. Kyufte. Wat, zo vraag ik u, zou het leven zijn zonder de simpele, alledaagse, nederige, pretentieloze maar o zo onweerstaanbare bal? Een fiets zonder bel; Suske zonder Wiske; een hoed zonder rand; een kerstman zonder baard.
Deze pârjoale moldoveneşti -Moldavische gehaktballen- zijn afgeplatte gehaktballen van runder- en varkensgehakt. Het gehakt wordt gemengd met in melk geweekt brood of fijn geraspte aardappel en er gaan ook nog een kleine ui, een wortel en een paar tenen knoflook door. De ballen worden gekruid met gelijke delen dille en peterselie. Zoals gezegd: simpel, ingetogen en zonder pretenties. Maar… lekker!
Voor deze Moldavische gehaktballen hebben we nodig:
500 gr. h.o.h. gehakt
150 gr. oud witbrood (of 1 middelgrote fijn geraspte aardappel, zie hierboven)
melk
2 eieren
1 wortel
1 kleine ui
2 tenen knoflook
1 el. gehakte bladpeterselie
1 el. gehakte dille
zout en peper
bloem
De ui, de wortel en de tenen knoflook hak je fijn. Het brood maak je klein en week je in een klein beetje melk en knijp het uit. Als je aardappel i.p.v. brood wil gebruiken, rasp hem dan op een hele fijne rasp en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit. Meng het brood (of de aardappel) met het gehakt, de eieren, de fijngehakte ui, wortel, knoflook en peterselie en dille. Kruid het met zout en peper, kneed het een paar minuten goed door en laat het een paar uur in de koelkast rusten. Dan trekken de smaken goed door het gehakt.
Vorm een beetje langwerpige, afgeplatte ballen van het gehaktmengsel, rol ze door de bloem en bak ze in hete olie aan beide kanten goudbruin.
Serveer de ballen op een bedje van slablaadjes met wat bijgerechten zoals een paprika- of courgettesalade, ovenaardappelen en zacuscă, knoflooksaus of mosterd.