Gerechten uit de keuken van Roemenië
Mujdei de ustoroi
Knoflooksaus
De gewone knoflooksaus, die kennen we allemaal. Dat is gewoon mayonaise met een paar teentjes knoflook erdoor. Deze mujdei uit Roemenië, dat is iets anders. Mujdei is het superlatief dat alle andere knoflooksauzen doet verbleken. Dracula gaat er beslist voor op de loop, niet in de laatste plaats omdat mujdei niet alleen bol staat van de knoflook, maar ook omdat het, in tegenstelling tot mayonaise (waar een eitje bij komt kijken), helemaal veganistisch is. Knoflook, een paar lepels olie, een scheut azijn en wat zout. Meer heb je er niet voor nodig. Deze Roemeense knoflooksaus is heerlijk bij vlees of vis, vooral gegrild, of als toevoeging in b.v. soepen.
Voor deze mujdei – Roemeense knoflooksaus – daarvoor hebben we nodig:
1 bol knoflook
6 el. (olijf)olie
2 – 3 el. (witte wijn)azijn
zout
water (gewoon of met koolzuur)
Maak de knoflook schoon. Maak de tenen fijn in een keukenmachine of met een rasp. Meng de knoflook met het zout. Giet er de helft van de olie bij en wrijf het goed met een houten lepel tot het een wit schuim vormt. Roer er de azijn onder, een klein beetje water en de rest van de olie.
Mujdei moet stevig, wit en romig zijn als ijs.