Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Tăieţei cu pesmet
Noedels met paneermeel

Tja… zoete noedels met paneermeel en suiker en kaneel… da’s natuurlijk rechtstreeks terug naar de gelukkige dagen van onschuld en zonneschijn!

Zowat iedere Roemeen zal, terugdenkend aan zijn kindertijd, bij hoog en laag zweren dat dit een echt, authentiek Roemeens traditioneel gerechtje is, en niet zonder reden. Er wordt hier en daar zelfs gefluisterd dat deze zoete noedels met paneermeel hun oorsprong vinden in de kloosters van de Roemeens-Orthodoxe kerk, zoals de oorsprong van wel meer -vooral vegetarische- gerechten daar gezocht moet worden, maar daar trappen we in dit geval niet in. Want deze zoete noedels mogen dan met recht en reden “traditioneel Roemeens” genoemd worden; in Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië is het beslist niet minder traditioneel. Ook daar verschijnen deze noedels met paneermeel al sinds jaar en dag voor de neusjes van opgetogen kindertjes, hetzij als lunch, hetzij als nagerecht. En niet alleen de kindertjes worden er blij van: ook menige grote lummel zal dit eenvoudige bordje maagvullend snoepgoed niet kunnen weerstaan.

Het recept is kinderlijk eenvoudig. Je kookt de noedels zoals de verpakking het voorschrijft. Ondertussen rooster je het paneermeel met wat boter of olie goudbruin, dan meng je het met suiker en kaneel. Als je daarmee klaar bent is de pasta ondertussen wel gaar. Die giet je af en meng je door het paneermeel.

Noedels met paneermeel

Voor 4 porties noedels met paneermeel hebben we nodig:
300 gr. brede bandnoedels (andere pasta mag natuurlijk ook)
100 gr. paneermeel
80 gr. suiker
½ tl. kaneel
2 el. olie (of boter)

Noedels met paneermeel
Breng een pan licht gezouten water aan de kook. Daarin kook je de bandnoedels gaar volgens de instructie op de verpakking.


Ondertussen verhit je een eetlepel olie of boter in een koekenpan. Doe er het paneermeel bij en bak het steeds omscheppend met een spatel (of twee, dat is nog handiger) tot het licht bruin gaat kleuren. Dan zet je het vuur laag en ga je al omscheppend verder tot het goudbruin is. Zet het vuur uit en meng er de tweede lepel olie of boter, de suiker en de kaneel door.


De bandnoedels zijn ondertussen wel gaar. Giet ze af en doe ze in een schaal. Doe bij de pasta in de schaal (werk het evt. door een zeef zodat het niet in brokken en stukken aan elkaar blijft plakken), schep het allemaal goed om en verdeel het over de bordjes.

 

Noedels met paneermeel
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *